Skupština TVSA smijenila članove Nadzornog odbora

Pripreme za smjenu Uprave televizije

Skupština TVSA smijenila članove Nadzornog odbora

02.06.2020 - 21:39
BiH

Skupština Televizije Sarajevo (TVSA)  smijenila je večeras članove Nadzornog odbora tog javnog preduzeća te imenovala vršioce dužnosti. Na taj način, izvršene su pripreme za smjenu Uprave televizije na čelu s direktoricom Duškom Jurišić, a što je proteklih dana i najavljivano. 

U odbranu Duške Jurišić stale su brojne javne ličnosti, intelektualci, novinarska udruženja te neke stranke, ističući da se smjena Jurišić odigrava u režiji SDA. 

Jurišić je danas za "Avaz" kazala kako su razlozi navedeni u obrazloženju Skupštine TVSA potpuno protuzakoniti i paušalni.

- Kažu da je NO opstruirao rad Skupštine preduzeća. To je paušalna ocjena kao i da NO nije reagirao po inspekcijskim nadzorima koji su ovdje bili tokom pandemije koronavirusa. Umjesto da inspekcija reagira na 5.000 protuzakonitih otpuštanja s posla građana KS, dolazi na TVSA da provjeri evidenciju o dolasku uposlenika na posao! Apsudrne stvari, kafkijanski procesi – kazala je Jurišić.

Navela je i da ne zna za navodne krivične prijave protiv nje, koje je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Fikret Prevljak naveo kao jedan od razloga za smjenu. 

- Za krivične prijave ne znam ali postoji mogućnost insinuacija. Danas svako može podnijeti krivičnu prijavu protiv bilo koga. Hoću da vjerujem da je predsjednik KO SDA Fikret Prevljak napravio lapsus i da je možda mislio na prekršajne, za koje također ne vidim razloge – kazala je Jurišić.

Izvor: 
BNN.ba / Avaz.ba