Skupštinska većina u BPK: Demokratija, korupcija ili besmisao?

Goražde je najčešće poprište promjene parlamentarnih većina i stranačkih dresova

Skupštinska većina u BPK: Demokratija, korupcija ili besmisao?

22.02.2019 - 18:10
Politika

Političko bestiđe sve više mutira pa se više niko ne zaustavlja na "običnoj", pukoj promjeni stranke, stranačkog dresa ili nacionalnosti - to se podrazumijeva da će se desiti. "Moda" u političkim krugovima je prostituisanje dogovora po kojem se, danas, sklopi koalicija sa jednim partnerima da bi, kroz koji dan, osvanula nova parlamentarna većina. Goražde je grad, kanton, u kojem su politika i izbori izgubili svaki smisao. Nakon oktobra 2018.godine, ovaj "kanton" dobio je treću parlamentarnu većinu. "Najnoviju". Šta se događa?

Edita Velić iz Demokratske fronte nova je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde. Njen zamjenik je Edim Fejzić iz Goraždanske priče. Nova parlamentarna većina u BPK je Goraždanska priča, DF i SDA. To je treća većina po redu, otkako su u oktobru 2018.godine okončani "izbori".

Ovoj skupštinskoj većini će, sasvim sigurno, asistirati takozvana "Liberalna stranka" koja je toliko liberalizovana da u njoj sjedi i bivši vojnik Vojske Republike Srpske kojeg su građani Goražda izabrali da ih predstavlja.

Također "ugledni član" ove stranke je Mirsad Dizdar koji se sa ovogodišnje izbore probudio kao "Srbin" te krenuo put Doma naroda Federacije BiH.

Od kraja izbora 2018.godine, u BPK su svi pokušali biti vlast i svi su, manje ili više, doživjeli fijasko jer je općepoznata činjenica dau Goraždu vrijedi najveći stepen korupcije i kupovine zastupnika što je osnovni razlog čestih promjena skupštinskih većina i sastava Vlade BPK.

Goraždanski sindrom, koji je zahvatio ostatak Bosne i Hercegovine, živ je već desetak godina, i otada se ovdje događaju nemoguće situacije kako u pravcu stranačke i međustranačke političke prostitucije, tako i u pravcu nacionalnog izjašnjavanja koje je u Bosni i Hercegovini obesmislilo cijelo tuce "zastupnika naroda" koji su se pisali pod Srbe, Hrvate i Bošnjake iako su, stvarno, potpuno druge nacionalnosti.

Ono što je danas iz Goražda poslato kao poruka jeste mogućki početak koalicije SDA i DF-a o kojoj se sve više govori kao mogućnosti da bude realizovana na svim nivoima. Napose, Željko Komšić je to na svojevrstan način i dužan jer ako iko treba zahvaliti SDA-u što sjedi u Predsjedništvu BiH, onda je to Komšić.

Izvor: 
BNN.BA