Slučaj "Grabovica": "Zuka" tvrdi da trpi duševnu bol radi teksta Eldina Karića

"Grabovice, rano ljuta..."

Slučaj "Grabovica": "Zuka" tvrdi da trpi duševnu bol radi teksta Eldina Karića

17.06.2019 - 17:51
Politika

Na redakciju BNN-a stigla je reakcija Zulfikata Ališpage zv. Zuka koji se nekada zvao Zulfo Alić (napominjemo radi moguće zbunjenosti čitalaca koji autora reagiranja poznaju pod ovim, drugim imenom). Ališpago/Alić reagirao je na tekst Zurnal.info, autora Eldina Karića koji je BNN.ba tek prenio. Zašto se Ališpago obratio našoj redakciji - nije jasno, ali njegovu "reakciju" prenosimo u cjelosti. 

Zulfikar Ališpago, Alić Zulfo

U Ališpaginom/Alićevom reagiranju stoji: Dana 22.3..2019.godine na portalu BNN.BA objavljen je tekst naslovom "Gastronomska mapa Sarajeva kao replika ratnih i poratnih sramota - Znaju li Sarajlije da jedu i piju kod optuženih zločinaca, utajivača poreza, bandita, reketaša..." u kom tekstu ste naveli sljedeće: 

"Kada bi se glavne sarajevske kafane i njihove gazde pogledale pravim očima, koje većina građana Sarajeva ne koristi, lako bi mogli, a neće, vidjeti da su današnji vlasnici glavnih sarajevskih hotela, kafića i restorana, zapravo, bili: neki (para)državne ubice, neki optuženi zločinci, gotovo svi bliski SDA-u, većina ih nije branila državu kada je trebalo i, također, većina ne poštuje zakone države o čije su se blagodati debelo očešali. U autorskom tekstu Eldina Karića, sa portala Žurnal.info, prikazane su sarajevske zbilje kroz kafane u koje zalaze (ne)upućeni građani Sarajeva. Njima je, očito, svejedno što je vlasnik kafića ubica iz sačekuše, optuženi za ratne zločine, ubica sa sarajevskih cesta, utajivač poreza, ratni profiter... Njima je sve svejedno jer je njihova kafa preča od javnog morala koji vrijedi manje od kafe popijene u kafićima kafandžija koji su bliski zločinu, ali daleki zakonu. "Narod zna" zašto je to tako. Ali se pravi da "ne zna" jer, i to "narod zna", tako je bolje i lakše živi u gradu u kojem je "sve u redu"."

U daljem tekstu ste prenijeli u cjelosti tekst portala Zurnal.info, autora teksta Eldina Karića, a u kojem tekstu su navedene neistine o Zulfikaru Ališpago. Vama je poznato ili Vam mora biti poznato da su neistiniti i klevetnički navodi iz teksta autora Eldina Karića  koje ste namjerno prenijeli a koji glase: Prolazim pored City Puba. Sablasna praznina kafane koja je inače prepuna gostiju, podsjeća na atmosferu sela Grabovica, naselja smještenog na putu između Jablanice i Mostara. Život u ovih desetak kuća nestao je prije 26 godina. Tada su tamo upale jedinice Armije RBiH, predvođene Zulfikarom Ališpagom poznatom i kao Zuka. Ubijeno je tada 33 stanovnika ovog mjesta. Ubijeni su jer su bili hrvatske nacionalnosti. Jedinicom je komandovao Zulfikar Ališpago, vlasnik City Puba, omiljenog okupljališta Sarajlija. Šta se jutros desilo? Otkuda ta katarza stanovnika svojevrsnog evropskog centra multikulture?"

Vaš portal konstantno, namjerno iznosi a sada i prenosi neistinite i klevetničke tvrdnje o ratnoj prošlosti Zulfikara Ališpage sa očitom namjerom da mu nanesete duševnu i fizički bol, poznato Vam je da je teško bolestan, a još očitijom namjerom uticaja javnog mnijenja u koje spadaju i sudije, i tužioci, i organi oktrivanja krivičnog gonjenja, da je tužitelj odgovoran za ratne zločine i da treba biti osuđen. Objavili ste neistine koje utiču na kredibilitet Zulfikara Ališpage, napravili štetu njegovom ugledu pri čemu isti trpi duševnu patnju čoje razmjere je teško procijeniti . Shodno navedenom tražimo da objavite ovaj demanti i da odmah uklonite ove neistinite, klevetničke i uvredljive tekstove sa portala  BNN.BA - piše Ališpago redakciji BNN.ba. 

 

Odgovor redakcije BNN.BA: 

1. Tekst na koji reagirate nije autorsko djelo BNN.BA, već Zurnal.info. Mi smo ga prenijeli - dakle nismo njegovi autori. 

2. BNN.BA je višestruko pisao, sa cijelim setom dokumenata, o Ališpaginoj grabovičkoj-trusinskoj ulozi i naši tekstovi su potkrijepljeni ozbiljnim dokumentima i sudskim presudama.

3. Nije nam poznato zdravstveno stanje Zulfikara Ališpage, osim što je uočljivo da radi njegovog zdravstvenog stanja njegovo suđenje traje, prekida se i  počinje iznova - već godinama što je, svakako, zanimljiv, pravosudni presedan dok je njegovim kolegama iz njegove jedinice, suđenje davno okončano.

4. Ukoliko kolegi Eldinu Kariću bude potrebna odrana od Vaših tužbi, rado ćemo mu proslijediti paragrafe presude Međunaodnog Tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, u predmetu Grabvoica, u kojoj sudije ovog Tirbunala presuđuju sljedećom rečenicom: "Sudsko vijeće napominje da je borbeno naređenje za početak borbenih dejstava na pravcu (Grabovica paragraf) izdato od strane Zulfikara Ališpage, kao komandanta pravca. Sudsko vijeće napominje da je jedinica 9.motorizovane brigade bila pod komandom Zulfikara Ališpage u trenutnu kada je zločin počinjen."

U prilogu citat iz presude Međunarodnog trbiunala za bivšu Jugoslaviju, u predmetu "Grabovica": 

 

 

Izvor: 
BNN.ba