Slučaj "Kosovo" u Predsjedništvu BiH: Ko ne zna visoku politiku ali se igra s njom?

Procedure su pola politike

Slučaj "Kosovo" u Predsjedništvu BiH: Ko ne zna visoku politiku ali se igra s njom?

15.10.2020 - 21:36
Politika

Na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), održanoj u četvrtak, 15. oktobra, nije postojao konsenzus prilikom glasanja o priznanju nezavisnosti Kosova, a nakon sjednice predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva Milorad Dodik, održali su odvojene press konferencije.

Predsjedavajući Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić tvrde da ne postoji odluka o priznavanju Kosova, dok član Predsjedništva Milorad Dodik tvrdi da su članovi Predsjedništva na današnjoj sjednici odbili priznanje Kosova.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da u BiH nema odluke o Kosovu dok se ne postigne konsenzus te da u pozivu na sjednicu nije stavio tačku dnevnog reda koja se odnosila na priznanje Kosova.

On je napomenuo da je član Predsjedništva Željko Komšić povukao tu tačku s dnevnog reda današnje sjednice.

"Gospodin Dodik je insistirao da to bude na dnevnom redu, gospodin Komšić je povukao tu tačku dnevnog reda, a onda je gospodin Dodik tražio da se ipak glasa o tome iako je tačka povučena. Nema se o čemu glasati.

I na kraju gospodin Dodik je glasao protiv, gospodin Komšić i ja nikako nismo glasali, jer nemamo o čemu da glasamo. I tako je završena ta tačka dnevnog reda", objasnio je Džaferović.

S druge strane, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik tvrdi da su članovi Predsjedništva na današnjoj sjednici odbili priznanje Kosova.

[Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, arhivska fotografija]
Pročitajte i ovo:

Komšić i Džaferović glasali za priznanje Kosova, Dodik protiv

Dodik je podsjetio da se na prethodnoj sjednici, na inicijativu člana Predsjedništva Željka Komšića, glasalo o nezavisnosti Kosova, a da je Predsjedništvo sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo odluku o priznanju Kosova.

On smatra da takva situacija predviđa da se na prvoj narednoj sjednici kao obavezujuća tačka dnevnog reda stavi na ponovno odlučivanje o toj temi.

"Nakon pokušaja da gospodin Komšić navodno povuče svoj ranije dati prijedlog, što nije bilo moguće jer to više nije bilo u formi prijedloga jednog člana Predsjedništva, nego je bila odluka Predsjedništva, o čemu se ponovo odlučivalo, na sjednici se moralo glasati o toj odluci koja je ranije donesena.

Tako da gospodin Komšić nije glasao, gospodin Džaferović je bio uzdržan, a ja sam bio protiv što formalno-pravno i suštinski znači da BiH odlukom Predsjedništva nije priznala Kosovo. Odnosno odbila je priznanje Kosova", objasnio je Dodik.

On smatra da je to formalno-pravna činjenica i odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića je za novinsku agenciju Fenu rečeno da "nema nikakve odluke u vezi s priznanjem nezavisnosti Kosova, a ako je ima onda bi je trebao pokazati član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ali on to neće učiniti jer je nema".

Izvor: 
BNN.BA/RSE