Služba za zapošljavanje KS otvorila Ogledni biro u općini Ilijaš

Četvrti ogledni biro koji je otvoren na području kantona

Služba za zapošljavanje KS otvorila Ogledni biro u općini Ilijaš

14.09.2015 - 15:35
BiH

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo danas je svečano otvorila Ogledni biro u općini Ilijaš.

Za potrebe Oglednog biroa izvršena je adaptacija prostorija u Ilijašu da bi poslovi bili prilagođeni novom modelu rada koji zahtijeva odvajanje poslova savjetovanja od administrativnih, a stvoreni su uvjeti i za grupno savjetovanje i održavanje info seminara.

Direktor JU Služba za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji izjavio je da je ovo četvrti ogledni biro koji je otvoren na području kantona, po čemu je ta služba lider u provođenju reforme službi za zapošljavanje u FBiH.

Dodao je da im je cilj više vremena posvetiti savjetovanju nezaposlenih osoba, a uz te napore se mijenja i sam imidž Službe za zapošljavanje KS-a.  

Kamočaji je naveo da je s današnjim danom na evidenciji Službe za zapošljavanje KS-a nešto više od 71.000 nezaposlenih, a u općini Ilijaš više od 5.000, te da vjeruju da će novim metodom rada pomoći nezaposlenim osobama da se brže integriraju na tržište rada i budu konkurentniji.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Karolina Karačić istakla je da je uvjerena da će ovi napori na poboljšanju uvjeta rada u biroima za zapošljavanje donijeti rezultate, kao i nastavak programa podrške samozapošljavanju i zapošljavanju pripravnika.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić rekao je da u narednoj godini očekuje veću aktivnost kantonalnih službi za zapošljavanje kako bi, uz podršku Federalnog zavoda, realizirali mjere aktivne politike zapošljavanja koje će prvenstveno biti usmjerene na samozapošljavanje i podršku poslodavcima u zapošljavanju mladih.

Naglasio je da ni ostale kategorije nezaposlenih osoba neće biti zapostavljene, te da će biti dostupno duplo više sredstava nego u prethodnoj godini da bi duplo više nezaposlenih obuhvatili tim programima.

Izvor: 
Fena