Smeštajni kapacitet za migrante ovog centra 650 osoba koji će privremeno boraviti

Srbija otvorila prihvatni centar u Preševu

Smeštajni kapacitet za migrante ovog centra 650 osoba koji će privremeno boraviti

17.12.2015 - 17:30
Region

Otvarajući adaptirani prihvatni centar za migrante u Preševu, zajedno sa ambasadorom Kraljevine Norveške, koja je donirala sredstva za adaptaciju, Arne Sanes Bjornstadom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je trenutni smeštajni kapacitet ovog centra 650 osoba koje mogu da borave tu stalno.

On je dodao da uz šatore koji su ugrejani i druga mesta, kapaciteti za prihvat azilanata su ojačani te da Srbija svakodnevno povećava kapacitete i da je spremna za nadolazeću zimu, odnosno za još lošije vremenske prilike. „Ovde će ljudi moći da zadovolje sve svoje potrebe, po najvišim svetskim standardima i bez obzira da li su u pitanju porodice sa decom, majke, osobe sa invaliditetom. Za svakoga ovde postoji sve ono što je potrebno za njegovo stanje“, rekao je Vulin u izjavi novinarima. Navodeći da bez obzira na broj izbeglica i situaciju u drugim zemljama, Srbija radi sve kako bi zadovoljila potrebe azilanata, Vulin je rekao da je za sada opao broj migranata koji dolaze.

„Juče je bilo oko tri hiljade migranata registrovanih na ovom prostoru, što je broj koji nije mali naravno, ali mi smo navikli na daleko veće brojeve. Postoje stvari koje ne zavise od nas. Šta je EU dogovorila sa Turskom i na koji način se njihov sporazum sprovodi je nešto na šta mi ne možemo da utičemo, a on očigledno direktno utiče na broj migranata koji ovde dolaze“, kazao je Vulin. Kako je naveo, ovo je samo prva faza adaptiranja i poboljšavanja uslova u ovom prihvatnom centru te da je uz pomoć donatora uloženo 32 miliona evra u te svrhe. „Ovo jeste naš najveći centar, ali nije jedini. Uskoro bi trebalo da završimo i prihvatni centar u Bujanovcu, ukoliko bude potrebno i u Vranju i na još nekoliko mesta. U Adaševcima funkcioniše u potpunosti naš centar, u Krnjači i Šidu takođe. Država Srbija je spremna da uvek smesti šest hiljada ljudi“, istakao je ministar za rad, socijalna i boračka pitanja.

Nakon otvaranja adaptiranog centra, Vulin se sastao i sa predstavnicima organizacija koje pružaju pomoć izbeglicama i zahvalio se svim građanima Srbije, ističući najveću zahvalnost građanima Preševa za pomoć i razumevanje koje su pokazali tokom izbegličke krize. Ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je u izjavi novinarima da je jako važno pomoći izbeglicama te da su ovakvi koraci samo mali deo rešenja. „Mi imamo samo pohvale za Srbiju i način na koji tretira migrantsku krizu. Srbija je pokazala humanost, solidarnost i saosećanje i treba da bude ponosna na to što je uradila. Ovo je naš mali poklon, kao pomoć Srbiji u suočavanju sa ovim problemom“, rekao je Bjornstad. Vulin i Bjornstad su takođe obišli i novi kamp u Miratovačkom polju, na samoj granici sa Makedonijom, u kojem se obavlja prva kontrola migranata kada uđu na teritoriju Srbije.

Izvor: 
Anadolija