Smijanje u lice građanima: Raskidi i pomirenja SDA i SBB

"Dogovoreni rat" na obostranu korist

Smijanje u lice građanima: Raskidi i pomirenja SDA i SBB

17.11.2017 - 21:22
Politika

Ponašanje dvojice političkih zvaničnika, lidera SDA i SBB-a, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, u posljednje vrijeme sve više podsjeća na scenarij iz španskih ljubavnih sapunica koji se odigrava pred očima osiromašenih i ogorčenih građana koji se bore za egistenciju.

Izetbegović i Radončić su 19. oktobra 2015. godine u Sarajevu potpisali sporazum o koaliciji. Tog dana su dojučerašnji neprijatelji - zagrljeni i zbratimljeni krenuli u gradnju "bolje budućnosti".

Teške optužbe i uvrede, svako preko svog medija, tog dana naprasno su zamijenjene miroljubivim porukama tobožnjeg jedinstva.

"Uvjeren sam da će ovo biti upamćen dan, garantujem da će ova dva politička faktora dobro sarađivati, suprostaviti se dezintegraciji i dati vjetar u leđa reformskoj agendi", rekao je tada Izetbegović nakon čega je Radončić rekao: "Ovo je za mene veliki dan".

Samo nekoliko mjeseci kasnije, dvojica "lidera" nastavili su, kako u ličnim izjavama tako i preko medija koje kontrolišu, svoj dojučerašnji "rat", svim sredstvima. Iako su njihove stranke postali koalicioni partneri, lideri SDA i SBB iskoristili su svaku priliku da jedan drugog optuže, klevetaju ili direktno napadnu – najčešće prelazeći granice etike.

Ljubavi je, po ko zna koji put došao kraj, a Izetbegović i Radončić ponovo su "raskinuli".

Tako je Radončić ove sedmice poručio Izetbegoviću "da mu daje rok" do kraja decembra da SDA nađe "zamjenskog" koalicionog partnera koji će zamijeniti SBB-ove funkcionere u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH.

Jedno je sigurno – lideri ove dvije stranke, i danas kao i jučer “politički neprijatelji” ušli su u “prinudnu koaliciju” radi vlastitih političkih interesa i ministarskih pozicija.

Cijela “sapunica SDA i SBB”, međusobni “raskidi i pomirenja” odigrala se pred očima tri i pol miliona građana BiH koje je ta ista vlast dovela na listu najsiromašnijih građana evropskog kontitenta.

Obećavajući “cunamije pravednosti” i “100.000 radnih mjesta”, koalicija SDA-SBB iz BiH zauvijek je iz BiH odvela na stotine hiljada građana koji su prozreli "plan" ovog dvojca i odlučili bolje sutra potražili van svoje domovine.

“Grande koalicija”  je Sarajlije ostavila skoro bez pitke vode, na ulice je izvela demobilisane borce, penzionere, poljoprivrednike, radničke sindikate, u štrajkove otjerala prosvjetare, ljekare i čak bolesnike, te napravila najveći državni dug ikada. Za to vrijeme parlamenti nisu donosili zakone, nisu zasjedali, a ministri i zastupnici otkriveni su kako, opet preko leđa građana, pustoše državni budžet.

Dok su oči javnosti bile zabavljene "raskidima i pomirenjem" SDA i SBB-a, u pozadini je održan referendum o neustavnom “Danu RS-a”, prošle su izjave o federalizaciji i "trećem entitetu", o BiH kao uporištu ISIL-a, prošla su hapšenja SDA-ovih ljudi iz stranačkog vrha kao i milioni KM potrošeni na vozne parkove, odvojeni život i druge naknade.

Postavlja se pitanje koliko novca će se "provući" do okončanja "brakorazvodne parnice" SDA-SBB koju bučno najavljuju i jedna i druga strana - u jeku predizborne kampanje.

Sve su prilike da će se ova dva razjedinjena tabora ponovo vratiti u pozicije prije izbora kada su im građani dali svoje glasove ne sluteći kako će postati "najbolji prijatelji".

Izvor: 
BNN.BA