Smotru izvršio Dodik: Vojska Ratka Mladića obilježila svoj Dan

U Dejtonu legalizovana

Smotru izvršio Dodik: Vojska Ratka Mladića obilježila svoj Dan

12.05.2019 - 13:09
Politika

Predajom raporta predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, te intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska danas je u kasarni "Kozara" u Banjaluci, počela centralna svečanost povodom obilježavanja 12. maja - Dana Vojske RS i Dana Trećeg pješadijskog puka (RS) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, javlja Srna. Istini za volju to je ista ona "vojska", odnosno njeni nasljednici, koji su počinili prvi genocid u Europi nakon Drugog svjetskog rata - onaj u Srebrenici. Historiji za volju, tu genocidnu vojsku je u Dejtonu priznala delegacija Republike BiH i međunarodna zajednica. Zato je ona, danas, legalna vojna formacija dejtonske Bosne i Hercegovine.

Programom je predviđeno da se prisutnima obrate komandant Trećeg pješadijskog puka brigadir Milan Radojčić, predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Obilježavanju Dana Vojske bosanskohercegovačkog entiteta RS, osim Dodika i Cvijanović, prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministri, narodni poslanici, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i drugi.

Srbija je i ovu priliku iskoristila da pokaže vojno-političku povezanost sa bh.entitetom Republika Srpska, baš kao što je dan ranije, Dodik prisustvovao smotri Vojske Srbije u Nišu. 

Izvor: 
BNN.ba / Srna