SNSD i HDZ će u potpunosti kontrolisati Dom naroda Parlamenta BiH

Država u rukama Dragana Čovića i Milorada Dodika

SNSD i HDZ će u potpunosti kontrolisati Dom naroda Parlamenta BiH

13.02.2019 - 18:28
Politika

SNSD već je dobio četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH. HDZ će, shodno rezultatima za Dom naroda Parlamenta FBiH, također imati četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH. Računica je jednostavna: bez Milorada Dodika i Dragana Čovića ništa se neće moći izglasati u Bosni i Hercegovini. Čeka je još "bošnjačka komponenta" i njen sastav. Vjerovatno je da će SDA imati dva-tri delegata, SDP jednog a preostali jedan mogao bi biti rezultat blokovskog dogovora SBB, PDA i ASDA.

SNSD i HDZ će u svakom trenutku moći pokrenuti mehanizam "vitalnog nacionalnog interesa" u Domu naroda Parlamenta BiH i, na taj način usporiti svaki proces u našoj zemlji. Sa paketom vlasti u dva etnička kluba, Dodik i Čović, u paketu, postaju pravi vladari Bosnom i Hercegovinom.

To znači da ćemo u narednom periodu gledati njihove zajedničke uslove, postavljene pred oba doma parlamenta naše države, koji će se morati ispunjavati jer će, u protivnom, Bosna i Hercegoivina doći pod udar stalnih blokada od strane Dodika i Čovića.

Čovićev zahtijev je poznat: zove se novi Izborni zakon BiH koji će, sigurno, strukturalno, vjerovatno izmijeniti opis unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine. Dodik je, ipak, protiv članstva u NATO paktu. 

Njihovi zahtijevi su gotovo ultimativni, a njihova snaga u Parlamentu Bosne i Hercegovine je postala itekako respektabilna da mogu ucjenjivati sve ostale narode i državu u cjelini. Kao i do sada. 

Izvor: 
BNN.BA