Spašava sebe i pomaže Čoviću za Treći entitet: Komšić traži treći mandat u Predsjedništvu BiH

Nakon večerašnje najave

Spašava sebe i pomaže Čoviću za Treći entitet: Komšić traži treći mandat u Predsjedništvu BiH

11.01.2018 - 20:15
Politika

Predsjednik Demokratske fronte (DF-Željko Komšić), Željko Komšić večeras je najavio da će se, vjerovatno, kandidovati za funkciju člana Predsjedništva BiH na kojoj je već proveo osam (8) godina.

Komšić je na funkciji člana Predsjedništva BiH, ispred SDP-a, proveo osam godina. Za to vrijeme, koliko je dostupno javnosti, podnio je tek tri (?) apelacije Ustavnom sudu BiH, dok svoju funkciju nije upotrijebio za jačanje državotvornog faktora u bh.diplomatskim predstavništvima u koja je, uglavnom, slao svoje prijatelje ili članove porodica svojih prijatelja. 

Treba dodati i do da je Košićevom "predsjednikovanje" bilo obilježeno i dvostrukom aferom "automobil" i to jednom kada mu je, kao članu Predsjedništva BiH, tajkun Selver Oruč dao najskupocjeniju vrstu vozila Mercedes da se u njemu vozi (podsjećanja radi Oruč je vlasnik firme "Robot" comerc koja je svoje poslovne objekte gradila u općini gdje je Komšić bio načelnik općine), dok je druga afera bila vezana za kupovanje skupocjenog automobila od strane Komšićevog kabineta.

Nadalje, Komšić je u svom kabinetu uposlio i obavještajca SIS-a, Matu Zeku, s kojim se direktno umiješao ne samo u istrage već i u procese optuživanja, hapšenja i uznemiravanja nekoliko oficira Armije Republike BiH. Komšić je ove detalje u Dnevniku 2 FTV-a potvrdio.

Na kraju treba kazati da je Komšić sa svojim predsjednikovanjem nanio veliku unutrašnju štetu odnosima u BiH kao i pomogao HDZ-u da ustanovi "teoriju ugroženosti" koju su, itekako, naplatili u domaćim i međunarodnim krugovima kako vlasti, tako i zakonodavno-finansijskim repekusijama.

U trenutku kada Čović traži treći entitet, upravo radi dvostrukog izbora Komšića kojeg su, istini za volju birali Bošnjaci u najvećem broju, nova Komšićeva kandidatura bit će, zapravo, spašavanje Komšićeve propale političke stranke, ali i najveća pomoć Čoviću da dobije treći entitet.

 

Izvor: 
BNN.BA