Špirić, Bevanda, Čampara, Dodik, Ružnić, Imamović...žale zbog Radončićeve ostavke

Nakon današnje odluke da napusti Ministarstvo sigurnosti BiH

Špirić, Bevanda, Čampara, Dodik, Ružnić, Imamović...žale zbog Radončićeve ostavke

02.06.2020 - 22:57
Politika

- Ostavka će u svakom slučaju zakomplicirati stvari i u Federaciji BiH i na nivou BiH. Meni lično nije drago zbog toga jer je ministar Radončić bio čovjek sa kojim su se stvari mogle kretati naprijed. Bojim se da iz njegovih samih razloga proizilazi da nije naišao na razumijevanje partnera u Predsjedništvu i koalicionih partnera za rješavanje ključnih izazova za koja misli da su bezbjedonosni izazovi poput migrantske krize i nejasni odnosi unutar partnera u vlasti na nivou BiH. To je njegova lična odluka, ali moram reći da mi je žao jer sam imao priliku da sa njim lično sarađujem kada sam predsjedavao u Vijeću ministara - izjavio je dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH Nikola Špirić.

To je lična odluka ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koju moramo poštivati, mislim da je dosta dobrih stvari uradio za vrijeme pandemije koronavirusa i da je bio jedan od aktivnijih državnih ministara, kazao je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara komentirajući današnju odluku Radončića da podnese ostavku.  

- Lider SBB-a već izvjesno vrijeme izražavao je nezadovoljstvo načinom rada Vijeća ministara BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na rješavanje pitanja migrantske krize, odnosno jednog od najvećih sigurnosnih izazova s kojim se BiH suočava – istakao je Čampara.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ostavka ministra sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudina Radončića predstavlja obračun u okviru bošnjačke političke elite. Kazao je i da je RS imala dobru saradnju sa Radončićem i da im treba neko sličan na toj poziciji.

- Sam Radončić je rekao da je to problem migranata gdje postoji plan SDA. O tome smo mogli da čujemo na Predsjedništvu prije jedno mjesec dana i vidjelo se da tu nešto ne funkcioniše - rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da sada opet Vijeće ministara nije kompletno.

- To mjesto svakako pripada Bošnjacima, ali je neophodno naravno da se prođu sve provjere i procedure tog novog imena. Što se tiče Radončića, mislim da je on pokazivao jednu angažovanost daleko više nakon pogubnih posljedica na tom mjestu u prethodnom mandatu - rekao je Dodik.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je principijelno vodio Ministarstvo i bilo bi bolje za građane BiH kada bi svi ministri tako shvatili svoju dužnost, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, komentirajući današnju odluku Radončića da podnese ostavku.

- Ministar Radončić je dosta zadužio Tuzlu u vrijeme migrantske krize. Njegov stav bio je državnički. Imao je logičan prijedlog, prvo da kao državni ministar stane na stranu građana BiH, a da oni koji krše zakon budu deportirani. Međutim, pokazalo se da on zastupa interese građana BiH, a da član Predsjedništva iz SDA zastupa interes Pakistana – istakao je Imamović.

Premijer USK Mustafa Ružnić kazao je kako će ostavka ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića narušiti i otežati ne samo stanje u USK već i u cijeloj BiH, posebno kada je u pitanju situacija s migrantima. Naglasio je kako ga je strah da će USK ponovo ostati sam, piše N1. 

- Mi smo u posljednje vrijeme imenovanjem gospodina Radončića došli do razumijevanja od Ministarstva sigurnosti. Mi smo stalno govorili da imamo migrantsku situaciju, a da imamo krizu u institucijama BiH. Takvim potezom ponovo ćemo imati krizu u nadležnim instucijama BiH za upravaljanje migracijama - rekao je Ružnić za N1.

Izvor: 
BNN.BA/N1/Avaz.ba