Sramotno: Čovjek koji je razminirao mostove na Drini predložen za "Medalju otpora"

Sulejman Vranj ima čin generala iako uopšte nije učestvovao u bitkama

Sramotno: Čovjek koji je razminirao mostove na Drini predložen za "Medalju otpora"

23.01.2019 - 07:20
BiH

Ime Sulejmana Vranja široj javnosti ne znači apsolutno ništa. Mali, birotkatski oficir nekadašnje JNA je, zahvaljujući familijarnim vezama sa familijom Čengić, u ratu postao "general", iako front niti bitke nije viđao, kao ni one njega. Kako se dogodilo da on, ali i sijaset drugih oficira, potom ljudi sa ulice ali i dezrtera, budu predloženi za "Medalju otpora" koja je trebala biti dodijeljena samo onim ljudima koji stvarno jesu organizovali otpor, ostali uz svoj narod i borili se.

Sulejman Vranj

Nije nikakva tajna da je Patriotska liga Republike Bosne i Hercegovine, po direktnom naređenju tadašnjeg komandanta, generala Sefera Halilovića, izvršila miniranje brojnih mostova i tunela na Drini, pred proljeće 1992. godine, kako bi se spriječio ulazak regularne vojske krnje Jugoslavije na teritorij države Bosne i Hercegovine.

Kada je zloglasni Užički korpus krenuo u opsjedanje cijelog Podrinja, naređeno je da se mostovi i tuneli na Drini "dignu u vazduh", čime bi se spriječio njihov ulazak u Bosnu i Hercegovini, ali upravo tada komandant Halilović saznao je da se na Drini dogodila strašna izdaja.

Sulejman Vranj i Mehmed "Meho" Karišik otišli su u Višegrad i naredili da se razminiraju minirani mostovi i tuneli na Drini, navodeći da će "biti mir" i da im je tako naredio Alija Izetbegović. Mostovi i tuneli su razminirani, a uskoro je Užički korpus četničke vojske ušao na državni teritorij i ostatak te krvave historije je poznat.

O ovom događaju svjedoči i Murat Šabanović, jedan od komandanata Patriotske lige sa Drine, koji je ovaj događaj opisao u dokumentarnom filmu "Simbol otpora" koji se nalazi na kanalu Youtube.

Sve ovo ne bi imalo potrebe ponavljati da se ime Sulejmana Vranja i, sada već, rahmetli Mehmeda "Mehe" Karišika nije našlo na spisku dobitnika "Medalje otpora". Obojia su bili članovi Patriotske lige ali su se bavili manje vojnim poslovima: Vranj logistikom, a Karišik je bio veza između vojnog i političkog krila Lige jer je po struci bio mornarički oficir koji nemaju potrebna znanja za pješadijski rat. Obojica su činovani činom generala, iako obojica nisu imali položaje koji su zahtijevali dokazivanje u bitkama pa su njihovi činovi, praktično političke naravi.

Građani naše države trebaju se zamisliti da li samo ovaj čin, koji je omogućio ulazak cijelog četničkog korpusa u Podrinje, nakon čega je uslijedilo neviđeno stradanje bošnjačkog stanovništva, zaslužuje "Medalju otpora" ili je, da je ikada bilo države - a nije, zasluživalo ozbiljno suđenje za veleizdaju?!

Izvor: 
BNN.ba