Srbija danas priznala nemoć nad Kosovom?

"Odnosi više neće biti isti"

Srbija danas priznala nemoć nad Kosovom?

28.05.2019 - 19:21
BiH

Nakon što je specijalna jedinica kosovske vojske danas provela veliku akciju s ciljem suzbijanja kriminala, uz hapšenja, Srbija je u pripravnost stavila svoju vojsku te zaprijetila da će "zaštititi Srbe na Kosovu", postavlja se pitanje kako će se odnosi Prištine i Beograda odvijati u budućnosti.

Zanimljivo je kako je, uslijed dramatičnih snimaka sa sjevera Kosova, Narodna Skupština Srbije kojoj je prisustvovao cijeli politički vrh ove zemlje - mirno nastavio raspravu o Kosovu, što je započeto još jučer. Huškačko-zapaljivu retoriku danas su najvećim dijelom odigrali upravo režimski srbijanski mediji. Izvještaji su se sveli na tvrdnju kako je policijska akcija usmjerena protiv srpskog stanovništva na Kosovu, a ne na suzbijanje kriminala iako je vojska Kosova saopćila da su među uhapšenima Srbi, Bošnjaci i Albanci.

Pojavile su se i informacije kako mig nadlijeće Novi Pazar, te kako srbijanska vojska "korača" ka Raškoj.

"Ni u jednom trenutku nisam rekao da će Srbija "vojno intervenisati" ako dođe do ozbiljnih sukoba na severu Kosova, već da će zaštititi srpski narod", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dodavši kako "poslije današnjeg dana ništa više neće biti isto".

Isto je potvrdio je i kosovski predsjednik Hašim Tači koji je na prijetnje iz Beograda odgovorio kako "Vučić zna da na Kosovo ne može poslati vojsku".

Stanje na sjeveru Kosova večeras je mirno, ali i dalje napeto.

U međuvremenu, Narodna Skupšitna Srbije i dalje zasjeda.

Izvor: 
BNN.BA
Tagovi: