Srbija i Hrvatska opet u zavadi: Čiji je Nikola Tesla?

Međunacionalni sukob oko planetarno poznatog Tesle

Srbija i Hrvatska opet u zavadi: Čiji je Nikola Tesla?

10.08.2019 - 00:22
Politika

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije danas je najoštrije osudilo, kako je reklo, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji naučnika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao "Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi".

Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog znanstvenika i neprimjereno krivotvorenje istine neće donijeti nikakvo dobro, niti dobit Hrvatskoj koja, po službenim najavama, na Svjetskoj izložbi "Dubai Expo" 2020. planira ovog velikana predstaviti kao hrvatskog znanstvenika i inovatora, poručuju iz Srbije u saopćenju.

Naime, Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla. 

Srbijansko ministarstvo tvrdi kako u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji povijesno jedino tačan podatak koji Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih znanstvenika.

"Nikola Tesla pripada svijetu po svojim znanstvenim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom porijeklu. Nikakvi tragikomični pokušaji krivotvorenja tu jednostavnu istinu ne mogu promijeniti", navedeno je u saopćenju srbijanskog ministarstva kulture.

Hrvatska Teslu, koji je porijeklom Srbin iz Smiljana u Lici, smatra za hrvatskog i američkog znanstvenika i inovatora koji je najveći dio života proveo u Sjedinjenim Državama gdje je i ostvario sve svoje izume. 

Zanimljivo je da ni najveći spomenik slavnom naučniku nije podignut u Srbiji ni u Hrvatskoj nego u Češkoj, u praškoj općini u kojoj je Tesla tokom školovanja također tek kratko živio. Bronzana skulptura češkog vajara Stefana Milkova i arhitekte Jirija Trojana teška je 5,4 tone i dosad je najveći spomenik Tesli u svijetu, a simbolizira električno pražnjenje, što je i sam izumitelj smatrao pokretačkom snagom i temeljem svih njegovih kasnijih izuma - koji pripadaju cijelom čovječanstvu!

Izvor: 
BNN.BA