Srbija kroz "Strategiju odbrane" ponovo ima agresivnu poruku za BiH

Nije im dosta ni ratova ni poraza!?

Srbija kroz "Strategiju odbrane" ponovo ima agresivnu poruku za BiH

25.12.2019 - 14:49
Politika

"Strategija utvrđuje 7 nacionalnih interesa: očuvanje suvereniteta nezavisnosti i teritorijalne celovitosti Republike Srbije, očuvanje unutrašnje stabilnosti i bezbednosti Republike Srbije i njenih građana, očuvanje postojanja i zaštite srpskog naroda gde god on da živi. Ta rečenica koju sam sada izgovorio nikada nije našla svoje mesto pod suncem, u istoriji moderne srpske države. Nikada srpska država, nikada država Srbija nije rekla da je njen nacionalni interes očuvanje života Srba bez obzira gde oni žive. I nikada, kao u dokumentu koji je pred vama, nije rečeno da je Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet naše spoljne politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže šta je nacionalni interes i šta se mora braniti. Pre nas kao da se niko toga nije setio", izjavio je u SKupštini Srbije, ministar odbrane ove zemlje Aleksandar Vulin.

Zašto Srbija, nakon ratnih poraza u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu, nakon otcjepljenja Kosova, sve jače politike nezavisnosti Vojvodine, te oronule vojne tehnike i jadnog ekonomskog stanja, još uvijek "prijeti" i piše "Strategije" koje nisu u stanju da sprovedu, enigma je, vjerovatno, i njima samima. Osim potrebe režima Aleksandra Vučića da zvanični gubitak Kosova pokušava u javnosti prezentovati kao prijetnju za budućnost - te na taj način pokuša održati "popularnost" u neobrazovanoj Srbiji kojoj ni 4 rata za 3 decenije nije bilo dosta, drugih učinaka srbijanske "Strategije odbrane" nije poznat.

Mora se priznati da se "pomirljiva" politika Aleksandra Vučića, obilazak "Potočara", zatim želja da se posjeti Zagreb, te posjeta Sarajevu i najava gradnje autoputa Beograd - Sarajevo, brzo izrodila u agresivne najave koje nemaju nikakve veze sa međunarodnim pravom, suverenošću stranih država i drugim postulatima na kojima svijet opstaje.

Srbija bi prvo trebala pronaći sebe i svoju novu politiku. Reinkarnacija starih, pobijeđenih, osuđenih i poniženih politika ne mogu više nikome nanijeti veliku štetu a Srbija od oživljavanja takvih, agresivnih epizoda, može imati samo nove štete - otići će im izvan zemlje i ono malo mladosti što im je preostalo.

Izvor: 
BNN.BA