Srbija počela izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd, BiH čeka Erdogana

Oprema na gradilištu uvezena iz Turske

Srbija počela izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd, BiH čeka Erdogana

28.09.2019 - 19:28
BiH

Gradnja autoputa Sarajevo - Beograd zvanično je počela u Srbiji krajem augusta otvaranjem gradilišta na dionici Sremska Rača - Kuzmin, dugoj oko 18 kilometara. 

Vrijednost radova, uključujući most preko Save, iznosi 220 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije i po godine. 

Bosna i Hercegovina je upoznata s ovim projektom, kazao je Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH. 

On je kazao kako je "mješovita komisija Bosna i Hercegovina - Srbija" jučer održala sastanak na kojem je bilo riječi o sporazumu za izgradnju mosta na Savi kod Rače. 

- Taj sporazum je usaglašen i dat ćemo ga sljedeće sedmice u proceduru u Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo, tako da oni mogu raditi taj most koji je spojna tačka dvije zemlje na budućoj trasi autoceste Sarajevo - Beograd. Srbija se ponudila da gradi taj most iz ovog kredita koji su oni dobili - rekao je Dalipagić. 

Kada je riječ o početku gradnje autoceste iz Sarajeva prema Beogradu, sve oči su uprte u dolazak predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u Srbiju, 7. i 8. oktobra.

- Tu će biti i naši članovi Predsjedništva BiH, pa će vjerovatno razgovarati i o načinu finansiranja ove dionice u BiH. To jedino sad preostaje, da se razgovara s Turskom, odnosno Erdoanom, koji je potpisao memorandum o razumijevanju i obećao da će Turska dati pomoć u finansiranju i vjerujem da ćemo dobiti informaciju o načinu finansiranja - pojasnio je Dalipagić.

Dalipagića je, kako kaže, već uputio dopis Predsjedništvu BiH da zatraže od Erdoana tu informaciju, jer je turski predsjednik stavio svoj potpis.

- On treba da nađe taj način finansiranja, kao što je i u Srbiji, onda ćemo mi preuzeti to. Erdoan upravo dolazi zbog početka otvaranja radova - rekao je Dalipagić, dodavši kako vjeruje da će dionica kroz BiH biti na dnevnom redu. 

Izvođač radova na dionici u Srbiji je turska kompanija “Tašjapi”, koja je 19. decembra prošle godine potpisala s Vladom Srbije i javnim preduzećem "Putevi Srbije" komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektiranje i izgradnju dionica autoputa, prenosi Blic. 

- Dionica Sremska Rača - Kuzmin je projektirana kao klasičan autoputni profil s dvije vozne i jednom zaustavnom trakom, za svaki smjer vožnje, i srednjim razdjelnim pojasom, za brzinu do 130 kilometara na sat. Dionica je dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini - ističu u JP "Putevi Srbije".

Oprema na gradilištu uvezena je iz Turske i nabavljena na lokalnom tržištu kada je riječ o mehanizaciji za zemljane radove i mašinama za pobijanje šipova.

Srbija i BiH će biti povezani autoputevima u obliku prstena pošto će se uporedo s dionicom Sremska Rača - Kuzmin graditi i dionica od Požege do Kotromana odnosno granice s BiH u dužini od 60 kilometara.

Izvor: 
BNN.BA