Srbija pred povijesnom odlukom o rješenju kosovskog pitanja

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić

Srbija pred povijesnom odlukom o rješenju kosovskog pitanja

28.08.2018 - 12:47
Region

Srbija je uspjela promijeniti čvrsta stajališta pojedinih zapadnih zemalja o Kosovu, što je „povijesni zaokret i uspjeh“ jer je Kosovo postalo temom o kojoj se ponovo govori, ocijenio je danas srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i naglasio da se Srbija nalazi pred povijesnom odlukom o rješenju kosovskog pitanja.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS), ukazujući na ranija stajališta da je pitanje Kosova „već riješeno“ jer je „prije 10 godina proglašena država koju su te zapadne zemlje priznale“, rekao kako je promijenjena „gotovo zacementirana pozicija nekih zapadnih zemalja kada je riječ o Kosovu“.

Dačić je naglasio kako cijelo desetljeće “Kosovo nije uspjelo zaokruži tu svoju neovisnost“ uprkos brojnim zemljama koje su je priznale.

„Veliki broj zemalja u svijetu nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a veliki broj zemalja preispituje tu poziciju. To znači da su oni i dalje, praktički, na samom početku, jer postoji pet zemalja koje nisu priznale Kosovo u EU, što znači da i eventualni europski put Prištine ne može ni početi“, ocijenio je Dačić.

Dačić je ukazao na to da su život i realnost na Kosovu izvan onoga što Beograd i Priština misle da imaju pod kontrolom.

Izvor: 
BNN.BA