Srbija uvela kaznu doživotnog zatvora

Dio inicijative Fondacije "Tijana Jurić"

Srbija uvela kaznu doživotnog zatvora

21.05.2019 - 13:57
Politika

Skupština Srbije usvojila je danas izmjene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uvjetnog otpusta za silovatelje i ubice djece, trudnica i nemoćnih osoba. Ovaj dio izmjena Krivičnog zakona dio je inicijative Fondacije "Tijana Jurić", koju je potpisima podržalo 160.000 građana ove države, prenosi agencija Beta. Glasanje je sa skupštinske galerije pratio osnivač fondacije Igor Jurić, koji je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo posle svirepog ubistva njegove maloljetne kćerke. Njegovo prisustvo poslanici su propatili aplauzom.

Glasanju nije prisustvovao dio opozicionih poslanika, koji bojkotuje rad Narodne skupštine Srbije. Usvojenim izmjenama Krivičnog zakona ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umjesto nje uvodi doživotna kazna za najteža krivična djela.

Ta kazna predviđena je za djela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta djela predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uvjetno biti otpušten nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubicama i silovateljima djece i trudnica i nemoćnih lica.

Izmjenama zakona su pooštrene kazne za povratnike učinilaca krivičnih djela, za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaja, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama.

Izvor: 
BNN.BA