Srbijanski tabloidi bijesni na Jusufa Nurkića

Nurkić glavna tema medija u Srbiji

Srbijanski tabloidi bijesni na Jusufa Nurkića

10.05.2019 - 21:35
Region

Bh. košarkaški reprezentativac Jusuf Nurkić glavna je tema u BiH i susjednoj Srbiji. Iako zbog povrede nije nastupio u sinoćnjoj utakmici Portland Trail Blazersa protiv Denvera, Nurkić se u Moda Centru pojavio i to u neobičnom "izdanju". Naime, Nurkić je obukao majicu sa bh. simbolom ljiljanom i ispisanim imenima devet heroja rata u BiH: Hajrudin Mešić, Izet Nanić, Midhad Hujdur, Enver Šehović, Mehdin Hodžić, Safet Zajko, Nesib Malkić, Adil Bešić i Safet Hadžić. Majicom je Nurkić, na svoj način, obilježio 9. maj, Dan Zlatnih ljiljana, i tako odao počast onima koji su dali život za odbranu BiH od sprskog agresora. Iako je oduševio navijače u BiH, razbjesnio je srbijanske medije. 

"Skandalozna provokacija Jusufa Nurkića: Pred Jokićem majicom veličao vojnike koji su ratovali protiv Srba!", naslov je srbijanskog Telegrafa koji u daljem tekstu navodi kako je Nurkić "obukao majicu sa imenima poginulih vojnika iz ratova devedesetih, koji u bošnjačkoj javnosti imaju status heroja."

Tabloid Informer, neslužbeno glasilo srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Nurkića u svom tekstu nazvao "balijom". 

"Skandalčina u NBA! Balija Jusuf Nurkić veličao zločince i ubice Srba!"

Oglasio se i Blic.rs, koji je Nurkićevo pojavljivanje također nazvao skandalom: "Skandalozna provokacija Jusufa Nurkića: Majicom veličao vojnike koji su ratovali protiv Srba".

Komentator Denvera, Jacob Pence, je bio spreman na gnusnu izjavu izjavivši kako bi "neko trebao prići Nurkiću i udariti ga po nogama zbog te majice, ako je moguće i u cjevanicu."

Izvor: 
BNN.BA