Šta KOS-ovac Mujezinović radi u "Vitezitu" čiji su radnici krenuli prema Sarajevu?

Mutne igre oko namjenske industrije FBiH

Šta KOS-ovac Mujezinović radi u "Vitezitu" čiji su radnici krenuli prema Sarajevu?

17.05.2019 - 21:22
Politika

Dvadesetak radnika Vitezita rano jutros krenulo je iz Viteza ka Sarajevu, tačnije Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Od Vlade traže uvezivanje radnog staža za njih blizu 40. Resorni ministar Nermin Džindić poručuje, zvanično nije dobio zahtjeve bivših radnika tvornice eksploziva, no spreman je razgovarati.

Još 12.12.2018.godine, prije nekih šest mjeseci, Vlada Federacije BiH dala je ovlaštenja punomoćnicima da je zastupaju na skupštinama više privrednih društava. Za „Energoinvest“ d.d. Sarajevo opunomoćen je Marinko Bošnjak, za JP „Ceste Federacije BiH“ d.o.o. Sarajevo Goran Buhač,za JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar Jasmina Pašić dok je za PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez imenovan bivši oficir i špijun KOS-a, ozloglašena obavještajna kukavica, Enver Mujezinović.

Iako nije poznato šta Mujezinović tačno radi oko "Vitezita", šest mjeseci nakon što je Mujezinović imenovan da zastupa Vladu FBiH, čini se da je u ovoj firmi krenulo je sve po zlu. Pored što je "predstavnik Vlade FBiH" u "Vitezitu", Mujezinović je i pomoćnik direktora Direkcije za namjensku industriju FBiH i, skupa sa svojim mentorom, kojeg interno zovu "tata", Bakirom Alispahićem, ima duboke i ruke i prste u poslu namjenske industrije FBiH. (Zanimljivo skupa ih se dovodi u vezu i sa političkim ubistvima, skupa su radili u tajnoj bošnjačko-SDA-ovskoj policiji itd). 

Radnici "Vitezita" kreću se, pješke, prema Sarajevu. Idu kod Mujezinovićevog ministra, Nermina Džindića. Već 26 godina, ovih dvadesetak radnika koji pješače, ne rade u Vitezitu, gdje su im, kažu i danas radne knjižice. Radni staž im je uvezan do 2000. godine, no to nije dovoljno za odlazak u penziju. Od Vlade FBiH očekuju da im uveže preostale godine.

"Potrebno mi je ovu boračku da dobijem kada napunim 57 godina, za godinu dana ću ispuniti, e sad mi fali staža. Ako mi se uplati, onda ću moći. Fali mi još, bar na 20 godina, da napunim. Fali mi još sedam, osam godina",kaže Muhamed Patković.

"Sad ću imati 59 godina, a treba da mi oni uplate još 13 godina. To je trebalo biti prije ovih izbora, i otišli su svi papiri u Sarajevo. Kao poslije izbora će uplatiti. I ništa",dodaje Hanifa Uznotri.

Za ovih dvadesetak, i još dvadesetak koji nisu krenuli put Sarajeva procjenjuju potrebno je blizu milion KM. Bivši radnici Vitezita, na put dug 60 km, krenuli su jutros u osam časova. Procjenjuju da će dnevno prelaziti oko 20 km. To bi značilo da će se pred Vladom FBiH, što im je kranji cilj naći prekosutra.

Tako izgleda prava bosanskohercegovačka tragedija - radnici koji tokom rata bili borci, poslije rata postali su socijalni slučajevi dok su, recimo, zli salonski špijuni kao što su razni mujezinovići, danas zaduženi "za rješavanje problema" radnika uništenog "Vitezita". Nadati se da će država, uskoro, početi rješavati i one probleme koje je napravio Mujezinović u raznim sektorima, a mnogo ih je.

 

Izvor: 
BNN.BA/N1