Šta Srbija misli o Srebrenici?

Istraživanje agencije Faktor plus

Šta Srbija misli o Srebrenici?

26.06.2015 - 19:26
Region

Više od dvije trećine građana Srbije smatra da se u Srebrenici nije desio genocid, pokazuje istraživanje agencije Faktor plus.

To istraživanje pokazuje i da bi velika većina podržala odlazak premijera Vučića da oda počast žrtvama.

Na pitanje da li je zločin u Srebrenici zločin genocida, potvrdno je odgovorilo 21 posto ispitanika, da nije bilo genocida smatra 70 procenata ispitanih, dok 9 procenata ne zna. Ipak, čak 54 posto građana smatra da to jeste zločin i osuđuje ga.

"Građanstvo Srbije je donekle dosljedno i osuđuje Srebrenički masakr, ne smatra ga zločinom genocidom, zato što to su odluke međunarodnih institucija koje se bave tim pravnim pitanjima, ali istovremeno prepoznaje dobru namjeru u gestu premijera Srbije i njegovoj spremnosti da putuje u Srebrenicu", rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković. 

Građani Srbije smatraju da bi premijer Aleksandar Vučić trebalo da ide na komemoraciju u Srebrenici 11 jula, ukoliko bude pozvan. 

Sa tim se slaže 64 posto ispitanih, dok je protiv 21 posto. Stav o tome nema 15 procenata ispitanih građana. 

Ovako visok procena , od čak 70 posto onih koji zločin u Srebrenici ne smatraju genocidom Sonja Biserko iz Helsinškog odbora vidi kao rezultat izvještavanja medija. 

"Mislim da je to rezultat prije svega spinovanja medija koji stalno šalju poruku da tamo nije bilo genocida i to ne samo sada pred 11. jul, već to rade sistematski svakodnevno i to je jedna rasprostranjena teza prije svega političkoj i rekla bih akademskoj eliti i mislim da se proizvode mnoge publikacije i knjige koje poriču da je taj zločin bio genocid", kaže Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava. 

 

Izvor: 
b92.net