Stalna delegacija PS BiH u Helsinkiju na zasjedanju Parlamentarne skupštine OSCE-a

Od 5. do 9. jula

Stalna delegacija PS BiH u Helsinkiju na zasjedanju Parlamentarne skupštine OSCE-a

04.07.2015 - 11:12
BiH

Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a - Aleksandra Pandurević, Bariša Čolak i Halid Genjac - učestovat će u radu Godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OSCE-a koje će od 5. do 9. jula 2015. biti održano u Helsinkiju.

Na zasjedanju, koje je posvećeno obilježavanju 40. godišnjice potpisivanja Završnog akta iz Helsinkija, planirano je da budu usvojene tri glavne rezolucije čiji su predlagači generalni komiteti OSCE-a za političke poslove i sigurnost, za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu okolinu i za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja. 

Te rezolucije podsjećaju na duh Završnog akta iz Helsinkija, te pozivaju sve države članice da se nastave ponašati u skladu s tim dokumentom kojim je u Evropi okončan hladni rat. 

Završnim aktom iz Helsinkija, koji je potpisan 1. augusta 1975., države potpisnice obavezale su se da će poštovati nepovredivost granica, ljudska prava i temeljne slobode, te da će sarađivati na ekonomskim, naučnim, humanitarnim i drugim područjima života, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.
 

Izvor: 
Fena
Tagovi: