Stanivuković po starom: Genocid je i dalje "zločin", pravit će spomenik borcima VRS, neće vraćati stare nazive banjalučkih ulica...

Čuju li građani Sarajeva o čemu govori novi gradonačelnik Banjaluke?

Stanivuković po starom: Genocid je i dalje "zločin", pravit će spomenik borcima VRS, neće vraćati stare nazive banjalučkih ulica...

21.11.2020 - 05:51
Politika

Draško Stanivuković ima 27 godina. Novi je gradonačelnik Banjaluke. Politički nije obrazovan ali ima političko iskustvo kroz odborničku i zastupničku funkciju, koje je obavljao u prethodnom periodu. U eter javnosti ušao je kao oponent Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, kojeg je žestoko kritikovao povezujući ga sa kriminalom i nepotizmom. Upravo u tome leži osnovni razlog simpatija stanovnika Banjaluke prema Stanivukoviću dok, građani Sarajeva, u Stanivukovićevoj pojavi vide mogućnost rušenja Dodika - i to im je dovoljno.

Međutim, iz onoga što se može čuti i vidjeti od Stanivukovića, ideološki on ne posjeduje ozbiljnu razliku u odnosu na Dodika. Njegova politika je, zapravo, čvrsta etnopolitika, njegov pogled "unaprijed" omeđen je stavovima naslijeđenim od prethodnih generacija i koji Stanivukovića očito determinišu. Kao što Dodik negira genocid u Srebrenici, to čini i Stanivuković nazivajući ga "zločinom", kao što Dodik smatra Banjaluku srpskim gradom, Stanivuković će, drugim riječima, objasniti da želi u Banjaluci graditi spomenik ćiriličnom pismu, te da nema namjeru vraćati stare nazive banjalučkih ulica i naselja - Mejdan, Šeher itd. Dodaje da će u Banjaluci graditi spomenik "borcima odbrambeno-otadžbinskog rata", odnosno pripadnicima VRS čiji su gotovo svi komandnati i generali osuđeni za najteže ratne zločine od genocida, do deportacija.

Svoje fotografisanje sa četničkom zastavom, Stanivuković ne smatra važnim jer, kako kaže, "jedna lasta ne čini proljeće" pa smatra da jedna fotografija ne definiše čovjeka. Međutim, ako se neko uslika sa četničkom zastavom, podržava pročetničke stranke u Crnoj Gori, negira genocid u Srebrenici, nema namjeru vratiti stare nazive banjalučkih ulica, tada je jasno da se radi o dosljednom sljedbeniku velikosrpskog nacionalizma koji se, u tom pogledu, od Dodika razlikuje vrlo malo.

Ono što jeste razlika između Dodika i Stanovukovića, jeste potreba Sarajeva da traži saveznika za Bosnu i Hercegovinu u liku bilo koga iz entiteta Republika Srpska. Zbog svojih oštrih izjava o Dodiku, Stanivuković je postao popularan u Sarajevu ali je, istovremeno, ostao dosljedan svojoj velikosrpskoj ideologiji koju ne krije, niti pravi od nje bilo kakvu distancu - na to, Sarajevo, trenutni, manje-više, žmiri. Dok nada u njegovu promjenu živi samo u Sarajevu, a sve zbog nade u mogućnost oporavka ideje Bosne i Hercegovine, Stanivuković u svojim intervjuima, na televiziji N1 i BN televiziji, jasno ponavlja svoje poznate stavove.

A ti stavovi, ipak, pripadaju velikosrpskom nacionalizmu, u mnogome, pa jedino na čemu Stanivuković danas politički stoji jeste kritika i rušenje Dodika -  kada se to jednom i dogodi, nakon svega, ostat će samo ogoljeni Stanivuković, četnička zastava iza njegovih leđa, negiranje genocida u Srebrenici i velikosrpsko političko ponašanje. To će Sarajevu, nažalost, postati vidljivo tek kada shvate da je i Dodik nekada bio Stanivuković baš kao što će Stanivuković, u ideološkom smislu, uskoro biti Dodik - on to i ne krije ali uočavanje Stanivukovićevih stvarnih stavova još uvijek priječi prisustvo prevelike, opravdane, mržnje prema Dodiku.

Izvor: 
BNN.BA