State department posjeduje informacije o umiješanosti Nikole Špirića u korupciju

Reakcija nakon imenovanja Nikole Špirića

State department posjeduje informacije o umiješanosti Nikole Špirića u korupciju

25.09.2020 - 10:47
BiH

Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, navodi se u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na upit Radija Slobodna Evropa o imenovanju Nikole Špirića u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe korupcije.

Nikola Špirić, visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i delegat u Domu naroda BiH već dvije godine se nalazi na crnoj listi Vlade Sjedinjenih Država zbog sumnje u umiješanost u korupciju.

Iz Ambasade SAD-a u BiH je za Radio Slobodna Evropa (RSE) saopšteno da kada „državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031(c) nalaže da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne obitelji stave na listu“.

„U slučaju gospodina Špirića, vjerujemo da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima Sjedinjenih Američkih Država i građana Bosne i Hercegovine. Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizovani kriminal, te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast“, navodi Ambasada SAD u BiH, te dodaje kako je „žalosno da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju“.

Nikola Špirić je 2018. godine stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država, zbog, kako je tada naveo State Department, sumnje "da je kao poslanik umiješan u sticanje koristi na osnovu javne korupcije, prihvatanje neprikladnih usluga u zamjenu za njegov rad kao ličnosti na javnoj poziciji sa koje se miješao u javne procese, a sve tokom mandata poslanika Predstavničkog doma". Uvedene su i sankcije, te zabrana ulaska u SAD za Špirića i članove njegove uže porodice.

[Milorad Dodik]
Pročitajte i ovo:

SAD uvele sankcije Dodiku zbog opstrukcije Daytona

Špirić je imenovan na period od četiri godine u parlametarnu Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. U Službenom glasniku Bosne i Hercegovine objavljenom 22. septembra, na listi državnih parlamentaraca u toj komisiji našlo se i Špirićevo ime.

„Na osnovu člana 17. st. (1) i (2) Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije ("Službeni glasnik BiH", br. 103/09 i 58/13), Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 6. sjednici Doma naroda, održanoj 28. maja 2020. godine, i na 12. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 15. septembra 2020. godine donijela je odluku o imenovanju Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije“, navedeno je u Službanom glasniku BiH.

Prethodno je u februru ove godine bio odbijen prijedlog o imenovanju Špirića u tu istu komisiju.

Izvor: 
BNN.BA/RSE