Stoltenberg u Tirani: Albanija daje svoj primjer za promociju mira na Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar NATO-a u posjeti Albaniji

Stoltenberg u Tirani: Albanija daje svoj primjer za promociju mira na Zapadnom Balkanu

02.06.2019 - 19:38
Region

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Tirani da je u Albaniji neprihvatljivo bilo kakvo nasilje i bilo kakav pokušaj da se potkopaju demokratske institucije.

"Svaki spor mora biti riješen političkim dijalogom i učešćem u demokratskim procesima. Izbori su nesumnjivo osnovni dio demokratskog procesa u našim državama članicama", rekao je Stoltemberg koji je naglasio da će NATO nastaviti sa investicionim programom u vazdušnoj bazi Kucova u Albaniji, kako je i planirano, uprkos političkim događajima.

Prema pisanju albanskih medija, Stoltenberg je rekao da Albanija daje svoj primjer za promociju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

On se u Tirani sastao sa najvišim čelnicima zemlje, dok su se na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Edijem Ramom fokusirali na doprinos Albanije misijama NATO-a, politički razvoj u zemlji i druga pitanja. Rama je rekao da je posjeta generalnog sekretara NATO-a, koja se podudara sa 10-godišnjicom članstva Albanije u Alijansi, afirmacija pažnje i brige za Albaniju i region.

Izvor: 
BNN.BA