Stoltenberg uputio poruku građanima Makedonije: Vrata NATO-a su vam otvorena

"Vaša budućnost je u vašim rukama"

Stoltenberg uputio poruku građanima Makedonije: Vrata NATO-a su vam otvorena

23.09.2018 - 22:51
Politika

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u video poruci građanima Makedonije istakao da su vrata NATO otvorena za Makedoniju, ali da li će kroz njih proći, mogu da odluče samo oni na referendumu u iduću nedjelju, 30. septembra. 

"Sada je vrijeme da vaši glasovi budu saslušani. Ova mogućnost se ukazuje jednom u životu. Vrata NATO-a su otvorena, ali samo građani vaše zemlje mogu da odluče da li ćete kroz njih proći. Zato, vaša budućnost je u vašim rukama. Čekamo vas!", rekao je Stoltenberg, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).  

Stoltenberg je rekao da historijski dogovor vlada Makedonije i Grčke o rješavanju spora oko naziva otvara mogućnost za ravnopravno članstvo Makedonije u međunarodnoj zajednici, uključujući i ravnopravno članstvo u NATO.

"Članstvo u NATO će vama i vašoj djeci dati sigurnost koja dolazi kada ste dio najuspešnije svjetske alijanse i daće vašoj zemlji ravnopravan glas u našim diskusijama i ravnopravno izjašnjavanje o našim odlukama", rekao je Stoltenberg. 

Građani Makedonije treba da se na referendumu 30. septembra izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko naziva svoje države, kojim je predviđena promjena od "Makedonija" u "Sjeverna Makedonija", uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu. Uspješan referendum i ustavne promjene do kraja ove godine, koje garantuju promenu naziva države u "Sjeverna Makedonija", uslov su za integraciju te zemlje u EU i NATO.

Izvor: 
BNN.BA / slobodnaevropa.org