Stranka za BiH će uzeti pomoćnike ministara i ostati uz SDA

Stranka za BiH ostala bez lidera, politike i pozicija

Stranka za BiH će uzeti pomoćnike ministara i ostati uz SDA

20.10.2015 - 19:02
Politika

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Stranke za BiH donijeta je odluka da ova stranka ostane uz SDA. To praktično znači da su prihvatili ponudu SDA za pomoćnička mjesta u Vladi Federacije BiH i druge, trećerazredne funkcije. Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić ističe da je, kada nije bilo nikakvih nagovještaja o novoj koaliciji između SDA i Saveza za bolju budućnost BiH, Stranka za BiH uskočila da podrži najkrupniji, najteži zakon, Zakon o radu, „da se kotač krene kretati naprijed, a ne da se stane i da se krene nazad“.

Predsjedništvo Stranke za BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluku da ta stranka ostaje u političkom savezu parlamentarne većine sa blokom SDA i A-SDA, kako je to bilo i napravljeno prije tri mjeseca.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić je izjavio novinarima da će ta stranka podržati Reformsku agendu i sve zakone koji se tiču Reformske agende. Također, podržat će britansko-njemačku inicijativu i ostati dosljedni provođenju svih akata vezanih za tu inicijativu.

- Bit ćemo dio ovog probosanskog saveza, a na neki način biti vezivno tkivo u vezi probosanskog saveza i bošnjačkog jedinstva, jer smatramo da je to naša patriotska obaveza i da je to dio one državničke politike koju baštini Stranka za BiH - naveo je Jerlagić.       

Jerlagić je kazao da je u subotu imao duži razgovor s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, te da ga je upoznao s jednim od uslova, političkim uslovom, opstanka Stranke za BiH u ovom savezu.

- On će se ticati aneksa Stranke za BiH na postojeći politički sporazum koji imamo iz augusta ove godine. Zahtijevat ćemo od SDA da se obaveže da će biti garant, da neće dopustiti da dođe do bilo kakvih etnonacionalnih podjela unutar BiH i stvaranja pretpostavki za formiranje novih teritorijalnih podjela i novih entitetskih jedinica zasnovanih na etnonacionalonom principu - potcrtao je Jerlagić. Po njegovim riječima, to će biti jedan uslov koji će u formi aneksa ići na postojeći politički sporazum koji imaju sa SDA.

Inače predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da Stranka za BiH više ne može računati na poziciju ministarstva energetike i rudarstva Federacije BiH, što je bio izričit Jerglaićev zahtijev, te da je zbog toga Jerlagić bio razočaran. Ipak, danas Jerlagić tvrdi da "Stranku za BiH ne zanimaju pozicije" što dovodi do gotovo komične pozicije ove stranke čiji je opstanak na političkoj sceni pod velikim znakom pitanja radi potpunog gubitka povjerenja birača. Izetbegović je na posljednjem sastanku sa Jerlagićem ponudio Stranci za BiH mjesta pomoćnika ministara što je, očito, zadovoljilo Jerlagića.

Izvor: 
BNN.BA/Fena