Strašno: Više od 150 rudara RMU Zenica noć provelo pod zemljom

Štrajk ugroženih radnika

Strašno: Više od 150 rudara RMU Zenica noć provelo pod zemljom

11.09.2019 - 07:45
Politika

Zenički rudari od jučer u 15 sati, stupili su u štrajk glađu zbog kojeg je već trojici rudara pozlilo i odveden su kolima Hitne pomoći. Sve tri smjene rudara jame Stranjani nalaze se pod zemljom i traže da im se isplate plate i topli obroci. Do tada, poručili su, ostaju u utrobi zemlje.

Rudari poručuju da samo žele svoj pošteno i teško zarađeni hljeb. Na drušvenoj mreži, Facebook, u znak podrške rudarima najavljen je javn skup za petak, 13.septembra. 

- Cilj je pružiti podršku našim rudarima. Skup će biti održan u petak, 13. septembra, u 12 sati, ispred kapije rudnika. Svi su pozvani i željeli bismo da se okupimo u što većem broju i jednostavno svojim prisustvom poručimo "uz vas smo" i "jer svi mi zaslužujemo bolje” - stoji na najavi Facebook događaja.

Pored toga Sindikat rudara FBiH najavio je veliki protest i generalni štrajk ako se, u najskorije vrijeme, ne riješe njihova pitanja. Problemi nagomilani, loš menadžment i političko rukovođenje doveli su do ivice ponora jednu od najugroženijih skupina ljudi - rudare. 

 

Izvor: 
BNN.BA