Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan jasna, pristupni pregovori sa BiH tek 2023.

"Sve u rukama predstavnika vlasti"

Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan jasna, pristupni pregovori sa BiH tek 2023.

15.01.2018 - 22:47
Evropska unija

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je da su vrata za BiH, kao buduću članicu EU, otvorena te da je način na koji će doći do tih vrata i preći prag - već jasno definiran. Ipak, kako to navode briselske institucije, potrebno je da se zapadnobalkanske države hitno i ozbiljno pozabave rješavanjem svih bilateralnih sporova koji moraju biti okončani prije pristupanja bilo koje zemlje u EU. Otvaranje mogućih pristupnih pregovora sa BiH se tako predviđa tek 2023. godine.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Wigemark je u pozdravnom obraćanju na novogodišnjem prijemu održanom večeras u Sarajevu, čiji je domaćin bio zajedno sa komandantom EUFOR-a u BiH generalmajorom Antonom Waldnerom, ponovio stav da je lopta opet na bosanskohercegovačkom dijelu terena, odnosno da je sada sve u rukama predstavnika bh. vlasti.

- Bilo ko, ko se imalo razumije u fudbal, zna da je, da bi se postigao gol, potrebno da svi igrači sarađuju - naglasio je Wigemark. 

Osvrnuvši se na prošlu godinu, ocijenio da je previše energije utrošeno na jalove političke razgovore.  Za ovu godinu kazao je da će biti izuzetno važna za BiH te najavio da će u februaru Evropska komisija predstaviti novu strategiju za uspješno i ubrzano integriranje zemalja zapadnog Balkana, uključujući i BiH, kojima će vrlo jasno kazati šta se to očekuje od njih na putu evropskih integracija.

Najavio je da će tokom ove godine biti održan niz važnih događaja za zemlje u regionu, kao što je Samit EU - Zapadni Balkan, koji će biti održan u maju, u Sofiji.

- Nadamo se da će na ovom Samitu biti donesene važne odluke za sve zemlje zapadnog Balkana te da će Samit polučiti zanimljive i pozitivne rezultate -  kazao je Wigemark.

Šef Delegacije rekao je da je umjereni optimista u pogledu perspektiva za ovu godinu te da je mišljenja da je, nezavisno od toga što je ova godina izborna, moguće ostvariti određene rezultate, pogotovo na evropskom putu BiH. Zaključio je da nema spora kada je put ka EU u pitanju te da je zajednički stav da je EU cilj kojem teže svi u BiH.

 

Izvor: 
BNN.BA