Struka: Rješenje za zagađenje zraka u Sarajevu košta 40 milona KM

Potpuna zabrana korištenja uglja?

Struka: Rješenje za zagađenje zraka u Sarajevu košta 40 milona KM

18.12.2019 - 20:29
BiH

U cilju podizanja svijesti o važnosti zagađenja zraka i adekvatne reakcije nadležnih institucija u svrhu zaštite zdravlja građana danas su reagovali iz nevladinog sektora. Stoga su iz Fondacije Heinrich Boell zajedno s udruženjima građana Eko akcija i REIC iz Sarajeva, uz pomoć struke, odlučili upoznati javnost s tim da postoje rješenja za smanjenje zagađenosti zraka u BIH.

Iznijeli su zabrinjavajući podatak da godišnje u BiH od zagađenog zraka umre više od 5.500 osoba.

Azmir Husika iz Regionalnog centra za edukaciju i informisanje iz održivog razvoja (REIC) predstavio je rezultate analize “Prioritetne mjere za unapređenje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo”.

“Mi se zalažemo za potpuno zabranu korištenja uglja u domaćinstvima za grijanje na području kantona. To ne predstavlja problem sektoru uglja, jer mogu i dalje da spaljuju ugalj u termoelektranama, ali nipošto u ložištima”, naglasio je Husika.

Od ostalih mjera, između ostalog, izdvojio je poticanje energijske efikasnosti u zgradarstvu, proširenje sistema daljinskog grijanja na način da se primjenjuju novije tehnologije, obnavljanje voznog parka, unapređenje menadžmenta saobraćaja kojim bi se vozila udaljila od centra grada, unapređenje provođenja tehničkih pregleda za vozila, izgradnja pješačkih koridora i biciklističkih staza, da u uslovima za izgradnju naselja bude centralna priprema sanitarne vode, ključni problem s prirodnim gasom riješiti ne kroz subvencioniranje cijene energije, nego kroz povećanje priuštivosti te energije za stanovništvo…

Ekoaktivista Anes Podić tvrdi da rješenje za smanjenje malih kužnih ložišta na čvrsta goriva, koja su među najvećim zagađivačima zraka, postoji i da je jednostavno i ne pretjerano skupo.

“Cijeli svijet ima sličan problem. Evropska unija ima problem, Kina ima problem, Sjedinjene Američke Države imaju problem, jedino što je kod nas razlika ta što oni rješavaju probleme, a mi naše potpuno ignorišemo. Rješenje nisu toplovodi. Tuzla je počela s toplovodom još 1979. godine. Imaju izuzetno jeftinu paru iz termoelektrane, ali Tuzla je jedan od najzagađenijih gradova BiH četiri decenije poslije. U Tuzli još uvijek ima nekih 16.000 domaćinstava koja nisu priključenja. Utopljavanje zgrada je izvanredna stvar-živite u toplom, udobnom. Međutim, to je super spor proces. Kanton Sarajevo je počeo 2007. s procesima utopljavanja, sada, 12 godina poslije, manje od jednog procenta velikih zgrada je utopljeno.”

Na kraju je pojasnio da bi zamjena peći, u periodu od pet godina, u 35.000 domaćinstava u Sarajevu koštala oko 40 miliona KM, a u Tuzli za 13.000 15 miliona KM.

Izvor: 
BNN.BA