Studenti novinarstva iz Tuzle, za razliku od onih iz Sarajeva, dobili prostor za praktičnu nastavu

Novopremljena "News Room"

Studenti novinarstva iz Tuzle, za razliku od onih iz Sarajeva, dobili prostor za praktičnu nastavu

17.10.2018 - 16:03
BiH

Studenti Odsjeka za žurnalistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, na njihovu inicijativu, konačno će dobiti priliku da novinarstvo dožive u praksi, za razliku od svojih kolega u Sarajevu koji tokom prve tri godine studiranja o novinarstvu uče samo teoretski.

Studenti novinarstva u Tuzli zato su osposobili multifunkcionalnu prostoriju za teorijsko-praktičnu nastavu gdje će profesori moći kvalitetnije, a studenti lakše usvojiti nova znanja te konačno vidjeti i osjetiti novinarstvo u praksi.

Motivisani svakodnevnom dobrom saradnjom sa profesorima i asistentima u toku odvijanja i implementacije nastavnog procesa, studenti su odlučili doprinijeti unapređenju nastavnog procesa, a upravo je iz tog entuzijazma oformljena neformalna grupa studenata Odsjeka za žurnalistiku iza kojih stoji uspješno implementiran projekat News Room koji je podržan od strane Fondacije tuzlanske zajednice.

Inače, nije tajna da na bh. univerzitetima gdje se istražuje struka novinarstva studenti nemaju priliku doživjeti novinarstvo u praksi s kojom se susreću tek onda kada dobiju priliku zaposlenja. Studenti tako ostaju uskraćeni za osnovne informacije o radu televizije, elektronskih medija, procesa snimanja, montaže, procesa pravljenja priloga, studijskog novinarstva i drugog prijeko potrebnog znanja za ovu oblast.

Izvor: 
BNN.BA