Suđenja: Herenda nam je priznao ubistva u Velikom parku

Suđenja

Suđenja: Herenda nam je priznao ubistva u Velikom parku

21.02.2019 - 18:44
Politika

Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je Nedžad Herenda priznao pripadnicima Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) da je ubio vojnike u Velikom parku u Sarajevu. Zaštićeni svjedok “L” kazao je da je 1996. godine s kolegom dobio zadatak od direktora AID-a Kemala Ademovića da saslušaju Herendu u vezi s njegovim statusom u jedinici “Ševe”. Kako je naveo, Herenda je navodno bio vođa te jedinice, ali ga nije bilo na spisku. Svjedok je kazao da je Herendu saslušavao Edin Garaplija, a da je on snimao ispitivanje. Herenda je govorio i o Velikom parku, javlja Detektor. 

Nedžad Herenda

“Herenda je rekao da je pucao u afektu, jer je granatiran dio grada u kojem je živjela njegova porodica. Rekao je da je pobio četnike, njih deset do 13”, kazao je svjedok “L”.

On je dodao da je Herenda rekao da nije bio sam, ali svjedok je izjavio da sada ne smije reći imena drugih, jer nije siguran pošto se mnogo imena spominjalo i u medijima.

Tužiteljica Vesna Ilić ga je podsjetila na ranije iskaze, iz 2001. i 2015. u kojima je naveo da je Herenda “priznao da je pucao u osam ili 12 vojnika ni po čijem naređenju”, te da je rekao “da ih je doveo Mišo Žmiro i još jedan”, a da ih je on ubio dok su se “Mišo i taj drugi nalazili kod Dragana Vikića”.

Svjedok “L” je kazao da se on danas ne sjeća tih Herendinih navoda, ali da nije ranije lagao i da je vjerovatno tako bilo.

On je rekao da Herenda nije spominjao Vikića u vezi s ubistvom, nego samo zbog lokacije. Specijalna jedinica policije MUP-a bila je smještena u objektu iznad Velikog parka.

Dragan Vikić je optužen kao komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih. Po istom osnovu optužen je i Jusuf Pušina, nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH za uniformisanu policiju.

Njima se sudi s Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem, koji su optuženi kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije, za učešće u ubistvu osam zarobljenih rezervista Jugoslovenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. u Velikom parku.

Svjedok “L” je kazao da ne zna gdje bi se danas mogla nalaziti dokumentacija sa saslušanja Herende.

Odgovarajući na pitanje Vikićeve Odbrane, svjedok je potvrdio da je u vezi sa saslušanjem Herende protiv njega vođen postupak zbog nanošenja teških tjelesnih povreda i prekoračenja ovlaštenja.

Na pitanje braniteljice Adne Dobojlić da li je prva 24 sata saslušanja “sve” negirao, osim da je ubio vojnike, svjedok je odgovorio potvrdno.

Izvor: 
BNN.ba / Detektor.ba