Suđenje za ubistva u Velikom parku: Svjedoci nastavili mijenjati iskaze

Višestruke izmjene iskaza dovode u pitanje vjerodostojnost svjedoka ili, pak, otkrivaju njihovu koruptivnost?

Suđenje za ubistva u Velikom parku: Svjedoci nastavili mijenjati iskaze

21.03.2019 - 20:39
Politika

Jedne prilike, kako je rekao, čuo je da su dovedeni srpski zarobljenici. On je u iskazu naveo da je došao u Dom policije kada je čuo za zarobljene, a na današnjem ročištu je kazao da je to moguće, ali da misli da je ipak bilo u obdaništu. U istrazi je svjedok rekao i da se “kroz maglu sjeća da je vidio četiri do pet zarobljenika u podrumu Doma” i da su ih čuvali “pripadnici specijalne policije”. Spahić je izjavio da to nije tačno i da mu se “vratila slika”. Kako je objasnio, nedavno je bio u Domu policije i vidio je da nema podruma, te je shvatio da je pogriješio. Gdje je vidio zarobljenike nije mogao reći.

On je kazao da je nakon dan-dva čuo da su zarobljenici pobijeni u Velikom parku. Rekao je da nije čuo ko ih je pobio niti da je u tome učestvovao Čovčić. Odbrana Vikića svjedoka je pitala da li ga je međunarodni tužilac Tužilaštva BiH u istrazi 2007. “navodio” na Vikića, na šta je Spahić odgovorio potvrdno.

“Sve je počelo sa strancima kad su me maltretirali. Držali su me 15-16 sati, od osam ujutru do 10-11 naveče”, kazao je svjedok i dodao da Vikić “100 posto nije taj”.

Tužiteljica Ilić je rekla da je svjedoka saslušavala 2015. i da je potvrdio ranije navode. Svjedok je kazao da kod tužiteljice nije bilo pritisaka.

Ovo je četvrti svjedok na suđenju za ubistva u Velikom parku koji, dramatično, mijenja svoj sadašnji u odnosu na prijašnji iskaz. Od "odmagljivanja sjećanja", do izjava "da je istina ovo što ovdje kažem" svjedoci na ovom suđenju, očito, mijenjaju svoje iskaze a Sud Bosne i Hercegovine će ih, na kraju, svakako cijeniti.

Izvor: 
BNN.ba / Detektor.ba