Sutra izricanje prvostepene presude u predmetu Aleksandar Cvetković za genocid u Srebrenici

Sud BiH

Sutra izricanje prvostepene presude u predmetu Aleksandar Cvetković za genocid u Srebrenici

01.07.2015 - 10:36
BiH

Izricanje prvostepene presude u predmetu Aleksandar Cvetković pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine zakazano je za sutra, najavljeno je iz tog suda.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 12. septembra 2013. godine optužnicu kojom se optuženi Aleksandar Cvetković tereti za krivično djelo genocid. 

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Cvetković, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, krajem juna 1995. godine učestvovao u izvođenju prvog napada na UN zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a s ciljem uznemirivanja bošnjačkog stanovništva, te da je 11. jula 1995. godine učeštvovao u vojnoj operaciji „Krivaja -95“. 

U optužnici se dalje navodi da je nakon ulaska u Srebrenicu i nakon što je cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano iz zaštićene zone, optuženi Cvetković 16. jula 1995. godine na lokaciji Ekonomija „Branjevo“, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda, pucao iz automatske puške na zarobljenike koji su bili u grupama po deset zarobljenika, kojom prilikom je po prijekom postupku pogubljeno najmanje devet stotina zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka iz enklave Srebrenica, dok su samo dva zarobljenika preživjela. 

Izvor: 
Fena
Tagovi: