Sutra prvi dan kurban bajrama, bajram-namaz u 06.47 sati

Mubarek dani

Sutra prvi dan kurban bajrama, bajram-namaz u 06.47 sati

31.08.2017 - 12:49
Društvo

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH sutra, 1. septembra, nastupa prvi dan Kurban bajrama, odnosno 10. zu-l-hidždže 1438. hidžretske godine.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Obzirom da se kurban bajram klanja 45 minuta poslije izlaska sunca, na području Sarajeva taj namaz će se klanjati u 6 sati i 47 minuta.

Dani Kurban ili Hadži bajrama su veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana - tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža - dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini.

Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu da bi obavili peti stub islama - hadž - koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega.

Kurban bajram traje četiri dana, za razliku od ramazanskog bajrama koji traje tri dana.

Izvor: 
BNN.BA