Svečanim defileom šarene povorke počeo 12. Kid's Festival

Festival će trajati do 16. juna

Svečanim defileom šarene povorke počeo 12. Kid's Festival

12.06.2015 - 17:45
BiH

Svečanim defileom šarene povorke najužim gradskim centrom danas je u Sarajevu počeo 12. Kid's Festival.

Festival će trajati do 16. juna pod sloganom ''Budućnost kakvu želim''. 

Revidirani festivalski koncept podrazumijeva ''vraćanje javnog prostora najmlađima'' pa će tako na platou Skenderija svaki dan od 14.00 sati mališani učestovati u bogatom programu koji obiluje zabavnim i edukativnim sadržajima.
 
Internacionalni karakter 12. Kid's Festivala potvrdit će prisustvo velikog broja ambasada i diplomatskih misija akreditovanih u BiH, koji će ovom prilikom predstaviti svoje zemlje, jezik i kulturu. 

Mališani će svakog dana uživati u tri filmske projekcije, a u sklopu ovogodišnjeg filmskog programa u rotacijskom modusu će biti prikazani filmovi ''Pčelica Maja'', ''7. patuljak'', ''Spužva Bob skockani'' i ''Dječija posla''. 

Kid’s festival je najveći nezavisni događaj za mlade u jugoistočnoj Evropi. Od 2004. godine, više od 40.000 djece iz svih dijelova BiH učestvuje u njemu svake godine. Raznovrsni program kombinuje radionice, štandove, zabavu, filmove, predstave i edukaciju. 

Ovogodišnji Festival podržava i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

- Oduševljeni smo da ponovno budemo dijelom "Kid's Festa". Deseci hiljada djece i njihovih roditelja koji svake godine dolaze na Festival najbolja su potvrda značaja ovog događaja - istakao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

"Kid's Fest" ove godine je dobio i prestižno pokroviteljstvo UNESCO-a. 

Izvor: 
Fena