Svi ministri iz HDZ-a: Imenovan novi saziv vlade Zapadnohercegovačkog kantona

Među ministrima tek dva nova imena

Svi ministri iz HDZ-a: Imenovan novi saziv vlade Zapadnohercegovačkog kantona

18.12.2018 - 12:43
Politika

Danas je na nivou Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK), imenovan novi saziv Vlade ovog kantona, na čelu sa predsjednikom Zdenkom Ćosićem (HDZ BiH). Među ministrima su tek dva nova imena: ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko. Ipak, novosti po pitanju zastupljenosti stranaka u Vladi ZHK nema, svi ministri su iz HDZ-a. 

ZHK

Vlada ZHK-a prva je formirana kantonalna vlada u BiH nakon proteklih izbora, a takav rasplet je bio očekivan jer HDZ BiH ima natpolovičnu većinu u Skupštini ZHK-a.

Ostali ministri koji su tu dužnost obnašali i protekle četiri godine su: ministra finansija Toni Kraljević, ministar privrede Dario Sesar, ministar unutrašnjih poslova Zdravko Boras, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Miroslav Ramljak, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Ružica Mikulić te ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić, navodi Fena. 

"S obzirom da HDZ BiH ima većinu u Skupštini kao normalan zakonit slijed je i formiranje Vlade ZHK-a, što je Skupština i potvrdila", kazao je Ćosić.

"Mi smo prezentirali ono što smo učinili u prošlom mandatu, a također smo najavili što ćemo činiti u narednom razdoblju i s tim obećanjima i programima dobili smo novi mandat. Idemo dalje u stabilizaciju prilika u županiji, idemo u nove projekte i u izradu strategija. Želimo da naša županija bude na onom mjestu koje joj i statistički pripada, odnosno da se stvara što povoljnija socijalna i razvojna klima u županiji", kazao je Ćosić.

Za dopredsjednika kantonalne vlade i ministra finansija ponovno je imenovan Toni Kraljević iz Ljubuškog.

Na dnevnom redu Skupštine ZHK-a našla su se i imenovanja povjerenstva za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo, kao i osnivanje skupštinskih odbora.

Imenovani su Odbor za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova, Odbor za ekonomsku, financijsku politiku i proračun, Odbor za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i informiranje, Odbor za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo te Odbor za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata.
 

Izvor: 
BNN.ba / Agencije