Svi potomci hrvatskih iseljenika imat će pravo na državljanstvo u Hrvatskoj

Uskoro novi Zakon o državljanstvu u Hrvatskoj

Svi potomci hrvatskih iseljenika imat će pravo na državljanstvo u Hrvatskoj

27.12.2018 - 12:14
Region

Poznavanje hrvatskog jezika, kulture i društvenog uređenja više neće biti presudno za dobivanje državljanstva u Hrvatskoj, određeno je to novim Zakonom o sticanju državljanstva u ovoj zemlji. Ova dluka ocijenjena je kao "jedna od najvećih iskoraka" koji idu u prilog iseljeništvu, ali i samoj Hrvatskoj, koju je u posljednjih par godina napustilo čak 350.000 stanovnika. 

Hrvatska, državljanstvo

Prijedlogom izmjena Zakona o hrvatskom državljanstvu. koji je Vlada Hrvatske usvojila u decembru, ukida se poznavanje hrvatskoga jezika, kulture i društvenog uređenja kao uslov za sticanje hrvatskog državljanstva, pa će ubuduće državljanstvo moći zatražiti svi potomci hrvatskih iseljenika u ravnoj liniji srodstva, a ne samo sinovi, unuci i praunuci, kao do sada.

Vlada je time ukinula ograničenja koja su hrvatskom iseljeništvu postavljena 2011. godine. Tada je generacijsko ograničenje i poznavanje jezika i pisma uvedeno pod objašnjenjem da je iz "brojnih zahtjeva proizlazilo da iseljenicima hrvatsko državljanstvo treba isključivo radi ulaska bez viza i mogućnosti rada u razvijenijim zemljama svijeta".

U objašnjenju promjena Člana 11. tadašnja Vlada dodala je kako "ostaje upitno stvarno konzumiranje državljanskog statusa hrvatskih iseljenika", a davanje državljanstva iseljenicima otvara mogućnosti zlouporaba. 

Iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za Hinu su ocijenili kako su nove izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu "jedan od najvećih iskoraka Vlade prema Hrvatima izvan Hrvatske", uz uvjeravanje da će Hrvati u dijaspori time biti vrlo zadovoljni. 

Po podacima Hrvatske katoličke misije, kojima raspolaže Ured, u svijetu ima oko tri miliona hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Najviše ih je u SAD-u, oko 1,2 miliona, u Njemačkoj ih ima oko 350.000, u Argentini i Kanadi po 250.000, te u Čileu oko 200.000.

Izvor: 
BNN.ba