Svijet će se uvijek sjećati Srebrenice, a njen krvolok Mladić smrt će dočekati u Hagu

Na dan kad se cijeli svijet prisjeća krvavog genocida u Srebrenici

Svijet će se uvijek sjećati Srebrenice, a njen krvolok Mladić smrt će dočekati u Hagu

11.07.2018 - 15:03
Politika

Na dan kada se skoro cijeli svijet prisjeća krvavog genocida počinjenog u Srebrenici, valja podsjetiti da će glavni krivac - bivši komandant takozvane "Vojske Republike Srpske", Ratko Mladić do kraja života biti u Hagu zbog cijelog sistema zločina koje je naređivao, odobravao i podupirao!

Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, ratne zločine u Prijedoru, Vlasenici, Sarajevu, Ključu i desetinama drugih gradovima i mjesta u Bosni i Hercegovini. Kriv je za silovanje, organizovanju kampanju terora nad građanima opkoljenog Sarajeva, udruženi zločinački poduhvat koji je proveo skupa sa Radovanom Karadžićem, Momčilom Krajišnikom, Biljanom Plavšić, Nikolom Koljevićem i drugima. 

Mladić je osuđen na kaznu doživotnog zatvora koji je cijeli politički i vojni vrh, sada, konačno, osuđen za udruženi zločinački poudhvat čiji je cilj bio kreiranje "Srpske BiH", etničkim čišćenjem prevashodno Bošnjaka ali i Hrvata. 

Presudu protiv Mladiće izrekao je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, a kojeg je osnovala Generalna skupština Ujedinjenih nacija. 

Ovaj srebrenički krvolok koji je organizovao zločine nad civilima kakve čovječanstvo ne pamti, danas tvrdi kako je "narušenog zdravlja", a od haškog suda uzaludno zahtjeva da mu odobri liječenje u Srbiji ili Rusiji. Treba istaći kako je ovaj monstruozni um još prije dvije decenije osmišljavao najbrutalnije načine ubijanja bošnjačkih civila, tako brutalne da ni danas posmrtni ostaci na hiljade Bošnjaka koje leže u masovnim grobnicama - nisu pronađene.

Izvor: 
BNN.BA