Svjedok "A": Lično sam vidio kada je Herenda ubio zarobljenike...

Nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, Jusufu Pušini i drugima

Svjedok "A": Lično sam vidio kada je Herenda ubio zarobljenike...

07.12.2017 - 20:18
Politika

Svjedočenjem zaštićenog svjedoka "A", danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, bivšem komadantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH, te Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću. Optuženi se po raznim osnovama terete za ubistva osam zarobljenih pripadnika bivše JNA na lokalitetu Velikog parka u Sarajevu.

- Nedžad Herenda je ubio zarobljene vojnike - rekao je na današnjem suđenju zaštićeni svjedok "A" Tužilaštva BiH.

Ispričao je i da je zajedno s Davorom Matićem i Edvinom Jusićem zarobljenike doveo kombijem iz policijske stanice Novi Grad do Doma policije u Sarajevu gdje ih je preuzeo ubica Herenda.

- Tu ih je iz kombija "kao stoku" izveo Herenda. Ispred Doma policije ima jedan podzid. Herenda ih je tjerao da ga preskoče i tako je jednog po jednog ubijao. Gledao sam to s oko dva metra udaljenosti - kazao je svjedok "A", dodavši da je tada s njim bio Davor Matić.

On je dodao da ih je na putu do Doma policije sve vrijeme udarao Jusić.

Zaštićeni svjedok "A" kazao je da je Herenda prilikom ubistava zarobljenih pripadnika JNA u ruci imao "hekler" i plavi kombinezon, pojasnivši da nije riječ o vojnoj uniformi. Na upit kako je znao da je to Herenda, svjedok je odgovorio da su zajedno išli u školu i da se od tada poznaju.

Izvor: 
BNN.BA