Svjetski dan oralnog zdravlja: Zdravi zubi su zdrav život

Promocija zdravlja i prevencija bolesti

Svjetski dan oralnog zdravlja: Zdravi zubi su zdrav život

25.05.2018 - 15:28
Društvo

Služba za školsku higijenu i Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i ove godine obilježavaju Svjetski dan oralnog zdravlja među predškolskom djecom sa ciljem da im približe značaj oralnog zdravlja. Akcija se provodi u svim predškolskim ustanovama širom Zeničko-dobojskog kantona, a bit će obuhvaćeno na hiljade mališana svih dobnih grupa predškolskog odgoja.

Djeci je predstavljen značaj oralne higijene, kao i način pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene uz korištenje anatomskog modela vilice i zuba. Također, u svakoj grupi se održi i zanimljiva interaktivna radionica sa djecom o ovoj temi. 

Glavni partner u provođenju tih aktivnosti je svjetski poznati brend "Curaprox" (Kuraproks), koji je donirao četkice za sve mališane u vrtićima širom ZDK.

- Stručnjaci savjetuju - pravilno i temeljito perite zube četkicom i koristite konac za zube, te rastvore za ispiranje usta. Čistite jezik svakodnevno. Redovno mijenjajte četkicu. Hranite se uravnoteženo i izbjegavajte grickalice. Odlazite na redovne kontrolne preglede kod stomatologa. Bolesti usne šupljine utiču na cjelokupno zdravlje, jer zdravi zubi su zdrav život - poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. 

Izvor: 
BNN.BA