Svjetski mediji o Kosovu: Priština prkosi Srbiji i NATO

Nakon usvajanja zakona

Svjetski mediji o Kosovu: Priština prkosi Srbiji i NATO

14.12.2018 - 17:43
Region

Vijest da je Priština usvojila zakone kojima se omogućava transformacija KBS prenijeli su mnogobrojni svjetski mediji.

Svi pišu o tome da je odluka Prištine naišla na žestoko protivljenje Srbije, dok neki, poput New York Times-a, navode da Priština prkosi Srbiji i NATO.

Priština prkosi Srbiji i NATO, konstatuje se u Times-u i dodaje da su se tome protivili NATO i Srbija, koja je poručila da će to predstavljati prijetnju miru u balkanskom regionu, koji još nosi ratne ožiljke.

Navodi se da je ovaj potez Prištine imao podršku SAD i da je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet u prošlonedjeljnom intervjuu za RTK kazao da je "jedino prirodno za Kosovo kao suverenu, nezavisnu zemlju da ima sposobnost samoodbrane". 

Ali, dodaje se, SAD su napomenule da će taj proces transformacije bezbjednosnih snaga u vojsku spremnu za borbu trajati deceniju. 

Američka agencija Blumberg izvestila je o usvajanju zakona za formiranje tzv. vojske Kosova, naglašavajući da Srbija to vidi kao prepreku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Agencija navodi da su današnjim glasanjem zaobiđene primjedbe predstavnika Srba u kosovskoj skupštini, koji su ranije blokirali pokušaje izmjene kosovskog ustava, koji ne predviđa regularnu vojsku. 

Zapadni saveznici Kosova, koji su podržali njegovo odvajanje od Srbije, pozvali su na oprez kada je u pitanju osnaživanje Kosovskih bezbjednosnih snaga sa 4.000 pripadnika, dodaje se. 

Kosovo je 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost, podseća Blumberg i dodaje da obe strane treba da razreše sporove da bi se kvalifikovale za članstvo u Evropskoj uniji. 

Izvor: 
b92.net