Svjetski napad na liru, okrenuo bogatašku Tursku protiv Erdoana

Šta se desilo na lokalnim izborima u Turskoj?

Svjetski napad na liru, okrenuo bogatašku Tursku protiv Erdoana

02.04.2019 - 10:43
Politika

Vladajuća AK partija, predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, izgubila je izbore u vodećim turskim gradovima iako je, u ukupnom skoru, "pobijedila na lokalnim izborima". Kako se gubitak Istanbula, Ankare, Izmira i Antalije, ne mogu porediti sa dobicima u ekonomski siromašnijim dijelovima Turske, u unutrašnjosti, postavlja se pravo pitanje: zašto je AK partija počela gubiti izbore u bogatim predijelima Turske? Da li je međunarodno, javno i tiho stezanje obruča oko Turske izvana, djelovalo iznutra.

Gotovo cijela obalna Turska, Antalija, Izmir, Mugla i druge provincije, na tek održanim lokalnim izborima u Turskoj, odlučile su glasali za suparničku CHP partiju, što je rezultiralo gubitkom vlasti AK partije u važnim i ogromnim provincijama, prevashodno Antalije, a zatim Izmira, Mugle, Čanakale, Aydin i Edirnea. 

Kada se pogleda mapa okončanih izbora, koju vrlo precizno prenosi turski list Hurriyet, vidljivo je da je najveći dio priobalne i, zašto ne priznati, najimućniji dio Turske (uz Istanbul) praktično glasao protiv vladajuće AK partije. Postavlja se pitanje, zašto?

Pad turske lire već godinama je problem turske ekonomije. Pravo je čudo, zaista, da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan uspio da održi svoju vlast u jakim, javno neiskazanim ali itekako vidljivim, sankcijama koje su mu priredili SAD, Njemačka, Francuska, Velika Britanija pa čak i Rusija koja se, ni izbliza, nije vratila na tursko tržište kao ranije.

Kada se uzme u obzir pokušaj državnog udara u Turskoj, zatim višegodišnje čišćenje od terorističke mreže Abdulaha Gul-a, potom rat na granicama Turske koji ne prestaje (Sirija i teroristička PKK) vidljivo je da su problemi koji su zadesili Tursku jako veliki.

Zato je pravo čudo da je u ovakvim okolnostima, ipak, Turska opstala jer, treba i to kazati, da su ove okolnosti zadesile ljevičarski CHP, Turska bi bila pretvorena u marionetu zapadnih politika.

Međutim sve ove okolnosti ostavile su velikog traga na tursku ekonomiju. Lira je stalno padala (sada je prilično stabila sa duplo manjom vrijednosti nego li prije 5 godina) ali su prihodi od turizma, izvoza, razmjene ekonomije sa drugim zemljama, vrijednosti nekretnina, drastično pali u čemu se, itekako, može vidjeti razlog zašto je "ekonomska Turska", glasala protiv AK partije.

Bogataši iz Izmira, antalije, Mugle, Istanbula i Ankare očito više ne vide smisla u aktuelnoj turskoj politici i svu krivicu za finansijske gubitke, ne sagledavajući širi kontekst u kojem se Turska našla i koji smo u tekstu napomenuli, knjiže vladajućoj AK partiji koju su kaznili na lokalnim izborima. 

Odlučili su glasati za opozicioni CHP, stranku koja već gotovo dvije decenije nema preciznu ni unutrašnju ni vanjsku politiku, luta između starih turskih ideala s početka 20.stoljeća i nedefinisane nacionalne politike - jako u sukobu sa religioznom Turskom koja, ipak, nije najbogatija ali je najmnogoljudnija.

Zato rezultate tek okončanih lokalnih izbora u Turskoj, treba posmatrati u kontekstu pada turske lire i pada turske ekonomije, kao odraz pritiska izvana a ne nerada iznutra. Jednostavno, cijeli blok zemalja vodi direktni ekonomski rat protiv Turske i pokušavaju da, kada već nisu mogli srušiti Erdogana izvana, probaju to učiniti iznutra - rušeći mu ekonomiju i okrećući narod protiv njega.

To je isti onaj narod koji je, svojim tijelima, Erdogana i njegovu AK partiju zaštitio od državnog udara i odmetnutog dijela turske vojske. Erdogan je sada na političkoj raskrsnici kada, jasno je, mora djelovati odlučno. Promjene u vanjskoj i unutrašnjoj politici će se, sigurno je, desiti jer, u protivnom, opšti izbori mogli bi biti tek repriza viđenih lokalnih izbora.

Izvor: 
BNN.BA