Tehnološki rat Kine i Američkih Država

Vijest o raskidu saradnje Googlea i Huaweija "trese" privredne i političke krugove

Tehnološki rat Kine i Američkih Država

20.05.2019 - 23:50
Svijet

Američki gigant Google ukinuo je Android licencu kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huawei,  čime je i zvanično počeo “tehnološki” između Kine i SAD-a. Ova svjetska vijest zapravo je samo kulminacija američke politike koja mjesecima pokušava izbaciti Huawei sa američkog tržišta optužujući tu kompaniju da "špijunira za Peking".

Vijest o raskidu saradnje Googlea i Huaweija "trese" privredne i političke krugove.

Kompanija Google ukinula je kompaniji Huawei licencu za Android operativni sistem i Huawei će biti primoran da se, ako odluka ostane na snazi, okrene tzv. “open source“ verziji.

Ova odluka u kompaniji Google je "morala" biti donesena jer je Google u obavezi da poštuje zakonske odluke SAD. Jedna od posljednjih jeste odluka Ministarstva trgovine SAD da se Huawei kompanija stavi na “crnu listu“, čime se praktično toj kompaniji zabranjuje poslovanje sa američkim kompanijama i onemogućava izvoz američkih proizvoda u Huawei.

Oglasila se i kompanija iz Kine, saopćenjem koje je odgovorilo na neka od pitanja korisnika, ali neka je ostavilo i otvorenim: 

“Naša kompanija značajno je doprinijela razvoju i rastu Androida širom planete. Kao jedan od njihovih globalnih partnera, blisko smo sarađivali sa open-source platformom kako bismo razvili ekosistem od kojeg su se okoristili i korisnici, i industrija.

Huawei će nastaviti da pruža bezbjednosne apdejte i servis nakon kupovine svim postojećim Huawei i Honor smartfon i tablet uređajima, pokrivajući one koji su već prodati i one koji su trenutno u zalihama u prodavnicama širom svijeta.

Nastavićemo i da gradimo bezbjedni i održivi softverski ekosistem, sa namjerom da pružimo najbolje iskustvo svim korisnicima na globalnom nivou".

Google navodi sljedeće:

“Pridržavamo se zahtijeva i pratimo dalji razvoj situacije. Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect će nastaviti da funkcionišu na postojećim Huawei uređajima,” saopštio je Google.

SAD optužuju kompaniju iz Kine da svoju opremu koristi za špijuniranje američkih interesa, kao i da krši američke sankcije Iraku. SAD su tokom 2018. godine praktično zabranile prodaju Huawei telefona kroz ponudu operatora, pa čak i kroz kanale slobodne prodaje. Dosadašnja istraživanja nisu dovela u vezu kompaniju Huawei sa mogućnostima špijuniranja, kao ni sa kršenjem dosadašnjih protokola bezbjednosti ni u jednoj zemlji, dok su nova istraživanja još uvijek u toku. Kompanija Huawei je čak i tužila SAD zbog neosnovanih optužbi za špijunažu.

S druge strane, Huawei već neko vrijeme, ako je vjerovati izvorima tih vijesti, sprema zamjenu za Android OS i Windows. 

Mnogi tvrde kako američki privredni rat nije ništa drugo nego pokušaj blokade Kine i težnja za nadzorom naprednih tehnologija, dok se to još može učiniti i dok Kina u tom segmentu nije preuzela potpuni primat. Istovreneno – borba za tehnološko predvodništvo u najvećoj mjeri predstavlja i borbu za svjetsku dominaciju, pa će zato i ovaj sudar dvaju divova itekako potresti svjetsku privredu.

Izvor: 
BNN.BA