Temperature u julu ove godine oborile rekord iz 2016. godine

Historija mjerenja

Temperature u julu ove godine oborile rekord iz 2016. godine

05.08.2019 - 19:14
BiH

Protekli mjesec juli zamijenio je juli iz 2016. godine kao najtopliji sedmi mjesec u historiji mjerenja s globalnim temperaturama koje su nadmašile raniji rekord.

Evropski program klimatskih promjena, koji analizira podatke o temperaturama širom planete tvrdi da je ovogodišnji juli bio za 0,56 stepeni celzija topliji od globalne prosječne temperature izmjerene između 1981. i 2010. godine.

S druge strane, protekli mjesec bio je topliji i od jula 2016. godine kada je svijet bio u jeku jednog od najjačih takozvanih El Nino događaja koji su zabilježeni. Inače, El Nino događaje karakteriše zagrijavanje okeanskih voda koje ima izražen efekat na povećanje prosječne temperature Zemlje. Iako su u prvom dijelu 2019. godine bili slabi El Nino događaji, ekstremne julske temperature povećale su temperaturu okeana. 

"Dok je juli inače najtopliji mjesec u godini širom svijeta, sudeći prema našim podacima, ovogodišnji juli bio je najtopliji mjesec od početka mjerenja temperatura. Uz stalne emisije stakleničkih plinova i porast globalne temperature, u budućnosti ćemo imati još obaranja rekorda", kazao je Jean-Noel Thepaut, šef Evropskog program klimatskih promjena. Prema ovom programu, 2015. i 2018. bile su najtoplije godine do sada, dok su u aprilu i maju ove godine izmjerene najviše temperature, zajedno uz juli koji je oborio sve rekorde. 

Prema najavama meteorologa, moguće je kako će 2019. godina oboriti i rekord najtoplije godine.

Međuvladina radna skupina UN-a za klimatske promjene prošle godine upozorila je kako imamo vremena do 2030. godine da izbjegavamo katastrofalne nivoe globalnog zagrijavanja te je pozvala vlade da ispune svoje obaveze u okviru značajnog Pariskog sporazuma iz 2015. godine. Gotovo 200 zemalja i Evropska unija obavezali su se da će u okviru Pariskog sporazuma držati globalnu temperaturu ispod dva stepena.

Izvor: 
BNN.BA