Terorizam: Uz četničke pjesme ubio 40 muslimana na Novom Zelamdu

Oružani napad na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu

Terorizam: Uz četničke pjesme ubio 40 muslimana na Novom Zelamdu

15.03.2019 - 08:51
Svijet

U oružanom napadu na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu u petak je ubijeno najmanje 40, povrijeđeno još najmanje 20 osoba, a zasad je uhapšeno nekoliko osumnjičenih napadača, potvrdila je tamošnja policija. Sve džamije, škole i neke druge institucije u gradu su zatvorene, a svim građanima koji su u centru grada naređeno je da ostanu u zatvorenim prostorima do daljnjega - javlja Jutarnji.hr. Riječ je o terorističkom napadu. 

terorizam

New Zealand Herald javlja da je među uhapšenima jedan državljanin Australije koji je navodno na internetu nedavno objavio svojevrsni manifest najavljujući krvoproliće, a sve ukazuje da je riječ o ekstremno desnom radikalu zadojenom antiimigrantskom ideologijom.

    

Hapšenje jednog od osumnjičenih za teroristički napad na muslimane Novog Zelanda (Reuters, Twitter)

Teroristički napad na muslimane Novog Zelanda bio je izuzetno brutalan i krvav a samo pucanje na vjernike trajalo je oko 20 minuta, bez prestanka. Tom prilikom teroristi, inspirisani antimuslkimanstvom ali i četničkim pjesmama u kojima se veliča ratni zločinac Radovan Karadžić, pucali su prvo po dijelu džamije gdje su se nalazili muškarci da bi, potom, prešli u džamijski prostor za žene. Jednom od vjernika napad je pucao direktno u srce.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardernje u obraćanju svojoj naciji rekla da još nema sve detalje, ali da će ovo sigurno biti upamćen kao jedan od najcrnjih dana u historiji Novog Zelanda.

- Jasno je da je ovdje riječ o terorističkim napadima, rekla je Ardern kasnije na konferenciji za medije. Ona je dodala da je u Novom Zelandu proglašeno stanje povišene sigurnosne pripravnosti te je kazala da su svi uhapšeni ranije izražavali ekstremistička stajališta, ali nisu bili na policijskim popisima praćenih osoba.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji, Mirza Hajrić, je za N1 izjavio kako je terorista koji je ubio brojne muslimane, bio inspirisan četničkim pjesmama: 

"Nemamo jasne informacije da li neko od ubijenih i povrijeđenih iz BiH. Ono što posebno zabrinjava nas iz Bosne i Hercegovine je što je ubica koji je bijelac i rođen je u Australiji, prilikom direktnog snimka koji je postavljen na društvenim mrežama, na putu za džamije gdje je počinio masakr slušao četničke pjesme, pjesme srpskih nacionalista u kojima se pominje Radovan Karadžić, koji treba da vodi Srbi koji se nikoga ne boji, i spominju se ustaše i Turci koje treba pobiti", kazao je Hajrić za N1.

 

Izvor: 
BNN.ba / Reuters /N1/Juranji.hr