Teška borba: Dijalizirani pacijenti iščekuju implementaciju Zakona o transplantaciji

U Bosni i Hercegovini se dijalizira oko 3.000 pacijenata

Teška borba: Dijalizirani pacijenti iščekuju implementaciju Zakona o transplantaciji

03.01.2018 - 14:56
Društvo

U Bosni i Hercegovini se dijalizira oko 3.000 pacijenata, od čega 2.000 u Federaciji BiH a u Kantonu Sarajevo 320, podaci su Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata KS, a kako ističu u ovom udruženje predstoji velika borba da nedavno usvojeni Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja bude u potpunosti proveden.

„Međutim, ukoliko se institucionalno ne krene u izradu podzakonskih akata i provođenja sa nivoima FBiH prema kantonima i ustanovama Zakon će ostati mrtvo slovo na papiru“, izjavila je za BNN.BA predsjednica Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata KS Amela Šiljević.

Prema njenim riječima, obaveza Federalnog ministarstva zdravstva je da sa Federalnim centrom za transplantaciju napravi program transplantacije, te da se podijele dužnosti i da se prati realizacija istih.

FOTO:  Amela Šiljević, predsjednica Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata KS

„Ono što je dodatno potrebno, a što udruženja u FBIH rade, jeste kampanja razvijanja svijesti o darivanju organa. Bez dobijanja organa nema ni transplantacija.Preduslov za razvoj transplantacijske medicine u FBiH, a nadamo se u budućnosti i na nivou cijele BIH, jeste razvijena svijest građana i educirani eksplantacijski koordinatori i timovi“, pojašnjava Šiljević.

Dodaje da se nada da ćemo u budućnosti svi zajedno poraditi na tome da se spasu životi što većeg broja djece i odraslih kako bi živjeli dostojanstveno svoje živote.

Prema nezvaničnim informacijama Udruženja, u FBiH trenutno živi oko 100 transplantiranih pacijenata (srce, jetra, bubrezi, koštana srž, rožnjače, gušterače...).

Najmlađi pacijent ,koji je bio na dijalizi i translantirao se, sada ima 13 godina.

Trenutno u KS na hemodijalizi najmlađii pacijent ima 17 godina, a pacijentica koja je najduže na hemodijalizi ušla je u 34 godinu takve terapije.

FBIH IZDVAJA 36 MILIONA KM GODIŠNJE ZA LIJEČENJE HEMODIJALIZE

Prema zvaničnim podacima, FBiH godišnje izdvaja 36 miliona KM za liječenje hemodijalize.

Što se tiče aparata za hemodijalizu, po važećem svjetskom standardu i Zakonu u FBiH starost aparata može iznositi do pet godina ili 15.000 radnih sati.

„Na žalost svjedoci smo da aparati u FBiH rade i nakon 15.000 sati“, kazala nam je Amela Šiljević.

Dodala je da egzaktne podatke o broju pacijenata na dijalizi u FBiH i broju transplantiranih pacijenata posjeduje Fond osiguranja i reosiguranja FBiH.

Ova institucija osigurava repromaterijal za hemodijalizu i vodi sve pacijente, ali i nabavlja imunosupresivnu terapiju za svakog transplantiranog pacijenta.

„Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo je uputilo molbu Vladi Kantona Sarajevo 22.02.2017.godine da pokušaju obezbijediti novčana sredstva za nabavku aparata za hemodijalizu u Kantonu Sarajevo. I ubrzo je donesena Odluka o Odobravanju sredstava iz Tekuće rezerve za 2017. godinu i iznosu od 150.000 KM, tako da je prije mjesec dana u KCUS stiglo novih šest aparata za hemodijalizu“, ističe Šiljević.

Udruženje nije stalo na tome pa smo podnijeli inicijative u svim općinama u Kantonu Sarajevo i imamo obećanja da će biti jos doniranih aparata za hemodijalizu, dodala je predsjednica Udruženja Amela Šiljević.

BRAĆA PRAŠOVIĆ GODINAMA NA DIJALIZI, U RATU NA PRVOJ LINIJI-U MIRU NA DIJALIZI

Na transplantaciju već dugi niz godina čekaju i braća Mirsad i Mušan Prašović iz Sarajeva, kojima je jedina nada za spas transplantacija bubrega.

„Godinama se borimo i transplantacija nam je jedina nada za povratak u normalan tok života, a da nismo na teretu ni države i porodice“, kazao je Mirsad Prašović, koji je cijeli rat proveo u Armiji RBiH,a koji je već šest godina vezan za aparate i uključen na hronični program hemodijalize.

Program se obavlja u Sarajevu tri puta sedmično, po četiri do pet sati, u terminima ponedjeljak, srijeda i petak.

„Jedini način da se skinem sa dijalize je da izvršim kadaveričnu transplantaciju bubrega.Za ovo su mi potrebna sredstva u iznosu od 40.000 EUR“, rekao je Mirsad te istakao da mu je najveće želja da i on i njegov brat Mušan, koji je već 18 godina na dijalizi, dočekaju dan kako bi kao zdravi ljudi doprinijeli ovom društvu.

Mirsad i Mušan su u ratu i nakon njega dobijali sve životne bitke, ali najtežu bitku, bitku za život, ne mogu izboriti bez pomoći dobrih ljudi.

FOTO: Mirsad Prašović, pacijent koji dugi niz godina čeka na transplantaciju 

"Nadam se da će neko imati razumijevanja i pomoći nam u ovoj teškoj situaciji“, poručio je Mirsad.

Sudbina mnogih dijaliziranih pacijenata u FbiH sada zavisi od implementacije Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja i primarno je za društvo da on bude u potpunosti proveden, jer je pravo na zdravlje jedno od osnovnih ljudskih prava.

Piše: Dževad Ćesko / BNN.BA 

Izvor: 
BNN.BA