Thaci: Sporazum sa Srbijom gledam s optimizmom, nadam se nastavku dijaloga

U utorak u Briselu o daljem toku dijaloga Kosovo - Srbija

Thaci: Sporazum sa Srbijom gledam s optimizmom, nadam se nastavku dijaloga

25.01.2019 - 15:40
Region

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je kako sporazum sa Srbijom gleda s nadom i optimizmom, dodavši kako „ne trebamo zaboraviti prošlost, nego trebamo misliti na budućnost“, prenose agencije. 

Hashim Thaci, Kosovo

"Sporazum sa Srbijom gledam s nadom i optimizmom da će stvari ići u pravom smjeru i ka nastavku dijaloga između Kosova i Srbije“, rekao je Thaci. 

U povodu daljeg toka dijaloga Kosovo- Srbija, Thaci smatra da je to ozbiljan korak i da će delegacija imati punu podršku. 

"Ohrabrujuća je potvrda sastanka državne delegacije i vlasti Evropske unije u utorak u Briselu. Mislim kako je to ozbiljan korak i ova delegacija će imati moju punu podršku", kazao je Thaci.

Dodao je da se nada i radi na tome da se postigne dogovor u ne tako dalekoj budućnosti između Kosova i Srbije, sporazum koji će biti sveobuhvatan, te koji će se, kako tvrdi, okončati članstvom Kosova u UN i priznanjem Kosova od strane Srbije.

Thaci je također naveo kako se ni pod kojim okolnostima ne bi trebali ugroziti odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

Podsjećamo, u utorak, 29. januara, kosovska delegacija u Briselu će se sastati sa zvaničnicima Evropske unije i razgovarati o daljem toku dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. 

"Biće to radni sastanak, tehnički susret, ako ga tako mogu nazvati, da bi se razgovaralo o modalitetima daljeg nastavka dijaloga”, izjavio je to ranije kopredsedavajući pregovaračke ekipe Kosova Fatmir Ljimaj, za Radio Slobodna Evropa (RSE), dodajući kako je pri kraju izrada platforme koja će izražavati jedinstveni stav Kosova oko konačnog dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Izvor: 
BNN.ba