Tokić: Nema potrebe za isforsiranom podjelom na ljevicu, desnicu i centar unutar Bošnjaka

Predstavljen programski dokument "Prijedlog nove bošnjačke politike

Tokić: Nema potrebe za isforsiranom podjelom na ljevicu, desnicu i centar unutar Bošnjaka

20.11.2017 - 22:08
Politika

Programski dokument nazvan "Prijedlog nove bošnjačke politike", koji ukazuje na potrebu formiranja političke snage kojoj će primarno djelovanje biti očuvanje suverenosti Bosne i Hercegovine uz jačanje njene ekonomije, prezentiran je večeras u Sarajevu.

Ovaj dokument predstavlja rezultat višemjesečnog rada pripadnika akademske zajednice bošnjačkog naroda uključujući akademika Muhameda Filipovića, uz priloge akademika Dževada Jahića, profesora Muriza Spahića i Muharema Karamujića, te predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića.

Kao autor, ne čijim smjernicama je ovaj dokument i zasnovan, Filipović je večeras ukazao na nepostojanje istinske zajedničke politike za poboljšanje stanja u državi, podsjećajući da politiku u BiH mogu izjavama diktirati bh. i regionalni političari, odnosno da se politika formira od slučaja do slučaja.

- Politika koju su provodile neke grupe nikada nije bila utemeljena na jasnom pogledu na BiH. Potrebno je utvrditi kakva je BiH država i kakvi zakonu u njoj moraju biti, ali i ko je odgovoran za to - pojasnio je Filipović.

Stava je da je potrebno oformiti jaku demokratsku opoziciju koja će biti opozicija cjelokupnom društvenom stanju u zemlji, a ne nekoj od političkih stranaka, te Filipović dodaje da tome najviše mogu doprinijeti mladi ljudi kojih se budućnost zemlje i najviše tiče.

Akademik Jahić pojasnio je da se nova politika mora posmatrati kao jedinstvena i zajednička čiji je jedini cilj da se sačuva država BiH te da se apsurdi koji se BiH dešavaju što je moguće prije otklone, odnosno da se krene naprijed. 

- Političke partije u početku su imale dobre namjere, ali se mnogo toga dogodilo. Primjetan je uticaj Srbije i Hrvatske, ali i stalno svojatanje BiH te sve to traži od građana da se osvijeste i razumiju da je vrijeme podjela i kalkuliranja iza nas - kazao je Jahić.

Pojasnio je da ovaj pokret ne znači da je to stranka koja po svaku cijenu nastoji doći na vlast nego se ovdje radi o pokretu koji nastoji apelirati na postojeće stranke i sve one koji imaju cilj ili predznak bosanski ili bošnjački, da se ujedine i sačuvaju BiH.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić podvukao je da je ovaj dokument nastao u vremenu kada postoje prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te kada su politike iz prošlosti koje su radile na podjeli BiH i negiranju BiH itekako prisutne.

Večeras prezentirani dokument sadrži konkretna programska opredjeljenja Bošnjaka i svih drugih patriota, prvenstveno vezana za vlastiti angažman, poziva na investiranje u BiH, te upozorava da nema potrebe za isforsiranom podjelom na ljevicu, desnicu i centar unutar Bošnjaka.

Izvor: 
Fena