Toplota ga ne ubija: U Latinskoj Americi drastično raste zaraza od korona virusa

Toplota ga, ipak, ne ubija

Toplota ga ne ubija: U Latinskoj Americi drastično raste zaraza od korona virusa

05.06.2020 - 12:10
Svijet

Broj umrlih od virusa korona u Brazilu premašio je broj žrtava u Italiji, a u Meksiku je registrovan rekordan broj zaraženih u jednom danu u vrijeme kada lideri u Latinskoj Americi ublažavaju mjere blokade i ponovo pokreću ekonomiju, javlja agencija Reuters, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovaj dio svijeta postao je novo žarište pandemije virusa korona, a zdravstveni zvaničnici upozoravaju da privrede ne treba otvarati suviše brzo da bi se izbjegla veća okupljanja ljudi. U Brazilu je tokom prethodna 24 časa zabilježeno 1.437 smrtnih slučajeva, što je novi rekordni broj treći dan uzastopno. Zaraženo je još 30.925 ljudi, navodi se u podacima Ministarstva zdravlja.

Ukupan broj žrtava u ovoj zemlji sada je 34.021, a više umrlih od virusa korona imaju samo SAD i Velika Britanija.​

Meksiko je registrovao 816 novih smrtnih slučajeva, a ukupan broj je premašio 12.000.

Od početka pandemije brazilski predsjednik Jair Bolsonaro umanjuje opasnost od pandemije, kritikuje mjere socijalnog distanciranja i apeluje na regionalne vlasti da ukinu restrikcije zbog ekonomije.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador pozvao je svoje sunarodnike da ne preuveličavaju stvari i upozorio na stanje "psihoze" uz napomenu da je, u odnosu na ukupan broj stanovnika od 130 miliona ljudi, broj umrlih u Meksiku daleko manji nego u mnogim drugim zemljama.

Mnogi u Latinskoj Americi žive od zarade koju ostvaruju iz dana u dan u neformalnom privrednom sektoru, pa su mnogi regionalni lideri spremni da otvore lokalne ekonomije pošto postoje naznake rasta gladi i krize javnih finansija, javlja Reuters.

Izvor: 
BNN.BA/VOA